– Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je u utorak da je pitanje Krima, kojega je Rusija 2014. ilegalno anektirala i odvojila od Ukrajine, zatvoreno i nepovratno riješeno i poručio da Moskva glede Krima nije spremna na nikakav kompromis.

“To je pitanje zatvoreno i nepovratno riješeno”, kazao je Azimov na konferenciji za novinare povodom dana diplomata Ruske Federacije.

Kazao je da je Krim oduvijek bio dio Rusije i da su većina stanovništva Rusi, podsjetivši da je Ukrajini predan “voluntarističkom” odlukom Nikite Hruščova..

“Povijesna je pravda da se Krim vratio u sastav Rusije (…) nismo spremni za kompromise oko Krima”, rekao je Azimov. Kazao je da Rusija poštuje izbor ukrajinskog vodstva glede europskih integracija, ali da to ne smije biti na štetu međusobnih odnosa, smatrajući da su “u krajnjoj liniji”, Rusi i Ukrajinci “jedan narod”.

Azimov drži da je Zapad ukrajinske događaje iskoristio kao povod za “slamanje ruskog gospodarstva” koje je prije dvije godine bilo na svom vrhuncu. Od sankcija, smatra Azimov, najviše pati Europska unija čije zemlje zbog toga godišnje gube 100 milijardi eura.

Za nedjelotvornost mirovnog sporazuma iz Minska krivnju je svalio isključivo na Kijev i kazao da bi sankcije trebale biti uvedene Ukrajini, jer nema ni ustavne reforme ni decentralizacije, a izostao je i dijalog s Donbasom.

Što se Sirije tiče, Azimov ne krije da Rusija podržava predsjednika Bashara al-Assada jer je on zakonit predstavnik naroda, poručujući da mora doći do razumnog političkog kompromisa i potom održavanja izbora.

“Dakako, mi podržavamo Asada jer je on zakoniti predstavnik naroda i, za sada, održava državnost Sirije”, rekao je Azimov. Smatra da je važno očuvati “jedinstvenost, teritorijalnu cjelovitost i državnost”, jer ćemo, u protivnom, gledati scenarij Libije, Iraka i Jemena.

“Mora doći do razumnog kompromisa te održavanja izbora. Ako Assad izgubi, koga god sirijski narod izabere, Rusija će to prihvatiti”, poručio je Azimov. Izrazio je protivljenje kopnenim operacijama vanjskih sila jer bi to samo “zakompliciralo situaciju”.

Veleposlanik opetovano tvrdi da je Rusija pokrenula zračne udare tek nakon što je dobila “službeni poziv” Sirije i nakon što su se napadi SAD-a i koalicije protiv Islamske države pokazali neučinkoviti.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.