Lisinski

Voronješke djevojke, državni ansambl pjesama i plesa Rusije, prvi put će nastupiti u Hrvatskoj, 3. listopada u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Nastupale su u najvećim i najprestižnijim koncertnim prostorima diljem Rusije, kao i na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine i u Sočiju 2014. te surađivale s više od dvadeset orkestara. U ansamblu je inače trideset i jedna osoba, a u Zagreb dolazi dvadeset i jedna, a kako je za Nacional kazala Ana Kovrigina, članice ansambla biraju se po kriterijima talenta i mladosti, a sve su one studentice Glazbenog koledža Rostropovič. Nakon završetka tog koledža, studiraju na visokoobrazovnim ustanovama u Moskvi, Belgorodu i Voronježu. Publika u Zagrebu imat će priliku poslušati ruske narodne pjesme i pjesme ruskih skladatelja, sovjetskih i suvremenih. Program je raznolik i održava se uz pratnju trija harmonika i balalajke. Voronješke djevojke utemeljio je 1966., u sklopu Voronješkog filharmonijskog društva, glasoviti ruski skladatelj i zborski dirigent Konstantin Massalitinov.

“Nezamjenjivu ulogu u povijesti ansambla odigralo je stvaralaštvo ruskog umjetnika, skladatelja i profesora Jurija Romanova koji je umjetnički vodio ansambl od 1977. do 2012. Njegovim dolaskom proširio se repertoar, podigla se izvedbena razina i ansambl se promaknuo u jedan od vodećih ruskih kolektiva u žanru ruske narodne pjesme”, kazala je Ana Kovrigina koja je nastavila njegovu misiju. Ona je đak Voronješkog glazbenog učilišta i Ruskog instituta kazališne umjetnosti i potpuno je posvećena radu u ansamblu u kojem je i sama bila pjevačica-solistica od njegova osnivanja. Prosječno imaju 150 koncerata godišnje u Rusiji, a broj gostovanja u inozemstvu i ne pamte. Njihova je misija i najveći izazov sačuvati i nastaviti najbolje od tradicije ruske narodne umjetnosti.

“Ono što se zasigurno od osnutka našeg ansambla ne mijenja to je daje kolektiv profesionalan – ništa nije teško izvršiti i odraditi. Nove generacije umjetnica ispraćaju stare, preuzimajući pritom znanje i ljubav prema folkloru, tradiciji i pjevanju koje svaka Voronješka djevojka ponosno čuva i na veličanstven način prenosi publici širom svijeta. Slušatelji i gledatelji uvijek i iznova oduševljeno uživaju u profinjenom vokalnom višeglasju Voronjeških djevojaka, iskričavim pokretima plesne skupine i virtuoznoj pratnji koncertnih majstora na ruskoj harmonici i balalajki”, kazala je Ana Kovrigina.

Grad Voronjež iznimno je bogat kulturnim sadržajima i ustanovama.

“Voronjež, baš kao i njegovi stanovnici, neprestano stvara neobični osjećaj da ste kod kuće, da vam je sve blisko i drago, iako ste u nepoznatom gradu. Pa kad vas na kraju putovanja pozovu da ponovno dođete, pomislit ćete da ga nikad nećete ni napustiti. Voronjež se može pohvaliti i bogatim kulturnim sadržajima. Veliki međunarodni umjetnički festival nazvan je po Andreju Platonovu, a u gradu se nalaze dramsko i lutkarsko kazalište, kazalište opere i baleta, kazalište za mlade i jedinstveno Kazalište jednakih, otvoreno za mlade glumce sa zdravstvenim poteškoćama. Za naš ansambl kultura i glazba znače ponos naših umjetnica koje su svoj stvaralački put započeli u Voronješkim djevojkama i kasnije nastavile karijere kao cijenjeni stručnjaci u vodećim ruskim koncertnim društvima i institucijama te profesionalnim i amaterskim kolektivima”, govori Ana Kovrigina.

Za ansambl je, naglasila je voditeljica, važno da ruski folklor publici prezentira snagu lijepih glasova, vrhunski i scenski dojam te izražajnu vokalnu i plesnu izvedbu atraktivnog repertoara. Središte repertoara ansambla ispunjava bogat folklor voronješke regije, popularne ruske narodne i autorske pjesme, kao i ženske lirske pjesme dubokih osjećaja. Zahvaljujući vokalnoj i scenskoj širini, glazbenoj naobrazbi, uvježbanosti, predanosti i ljubavi prema pjesmi, plesu i tradiciji, ansambl besprijekorno izvodi tradicionalne i klasične romanse, kao i originalne obrade ruskih narodnih i autorskih pjesama suvremenih skladatelja.

“Ansambl puno surađuje s orkestrima ruskih narodnih instrumenata u Rusiji i simfonijskim orkestrima tako da izvodi i velike forme glazbenih djela, poput koncertne suite u 5 stavaka, ‘Voronješke rapsodije’ Jurija Romanova, 4 pastorale „Godišnja doba” i različite obrade ruskih narodnih pjesama. Nastupali smo pred predsjednikom Vladimirom Putinom, ali tada je još bio šef ruske tajne službe. Nastupali smo i u Kremaljskoj palači i sudjelovali na inauguraciji prvog predsjednika Borisa Jeljcina”, zaključila je Ana Kovrigina.

Komentiraj