Ruska vojska u četvrtak je izvijestila kako “ima ozbiljan razlog” vjerovati da Turska priprema vojnu intervenciju na susjednu Siriju, podsjećajući da je Ankara zabranila nadlijetanje turskog teritorija ruskim izviđačkim zrakoplovima.

“Imamo ozbiljne razloge vjerovati da Turska intenzivno i tajno priprema vojnu intervenciju na teritorij jedne suverene države – Sirije”, rekao je glasnogovornik ruskoga ministarstva obrane, general Igor Konačenkov.

Rusija je u četvrtak ponovila da njezini vojni zrakoplovi nisu povrijedili turski zračni prostor i da se tim optužbama Ankara služi kao pokrićem za pojačanu vojnu aktivnost na sirijskoj granici.
Ankara je već nekoliko puta izbjegla odgovoriti na zahtjeve Moskve da dokazima potkrijepi navode po kojima su ruski zrakoplovi povrijedili turski zračni prostor, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na konferenciji za novinare.
Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je Sjedinjene Države da zauzmu odlučnije stajalište protiv Rusije zbog intervencije u Siriji. Upozorio je da je nakon svakog razgovora između Washingtona i Moskve Rusija izvela još više napada.
Kazao je i kako “su svi koji pomažu režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, počinitelji ratnog zločina. Ovo ističem baš danas jer je Alep pod žestokim napadima ruskih vojnih zrakoplova. Bombardiraju se škole i bolnice, a ne položaji Islamske države (ISIS). To je ratni zločin, etničko čiščenje…”, rekao je turski premijer.
“Ključan uzrok ovog problema su ratni zločini koje je počinio sirijski režim, kao i ratni zločini što ih je počinio ISIS”, smatra Davutoglu

Komentiraj