Potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak kako je Hrvatska pojačala mjere na granici nakon što je prije desetak dana došlo do pucnjave kada je srpska policija pokušala spriječiti 1000 migranata na ulasku u Mađarsku.

“Hrvatska ima one kapacitete da nam se ne dogodi ono što možemo vidjeti na scenama u susjednoj zemlji, a to je spavanje po parkovima i slično”, rekao je Ostojić komentirajući za Dnevnik Nove TV humanitarnu krizu u susjednim zemljama.

Jedna smo, kaže Ostojić, od rijetkih europskih zemalja koja bilježi pad kako ilegalnih imigranata tako i tražitelja azila. Razlog tomu je, ističe, činjenica da Hrvatska nije zemlja destinacija u kojoj bi oni željeli ostati. Osim toga, tvrdi, jako smo dobro opremljeni na granici, a i sama činjenica da nismo sastavni dio schengena na neki način destimulira one koji bi željeli ući u taj prostor i u njemu se kretati.

“Izgradnja zida je nova okolnost u Mađarskoj koja bi na neki način mogla preusmjeriti rutu preko Hrvatske, no mi uspješno branimo granicu i nadam se da ćemo to tako i dalje”, poručio je Ostojić.

Slučaj Salopek: Tragičan događaj

Upitan o slučaju Salopek koji posljednjih dana potresa Hrvatsku, Ostojić je izrazio sućut obitelji, te dodao kako ne mogu potvrditi detalje ni što se do kraja dogodilo. “Radi se o tragičnom događaju u kojem je hrvatski državljanin otet. To je podrazumijevalo i ozbiljnu suradnju kako s egipatskim vlastima, tako i s našim saveznicima u koaliciji onoliko koliko je to maksimalno bilo moguće. Time priča nije završena, naravno da se radi na svemu ostalome, a to je da se pokuša pronaći one koji su ga oteli, eventualni kraj koji se dogodio, da vidimo točno što je bilo i ako se tako nešto potvrdi i one koji su to počinili”, rekao je.

Istakno je kako treba biti realan, jer prema iskustvima svih drugih zemalja koje su to doživjele do rezultata se dolazi vrlo teško. “To ne znači da ćemo odustati od traženja”, istaknuo je.

Dodao je kako je Hrvatska od siječnja, nakon napada na redakciju Charlie Hebdoa u Parizu, pojačala jere sigurnosti kroz dva stupnja i sada smo na najvišem stupnju.

Branitelji prosvjednici: Ja sam mislio da su već otišli

Najavljivanje odlaska branitelja prosvjednika iz šatora i mogući politički angažman Ostojić je komentirao: “Mislite na onaj šator u Savskoj? Ja sam već mislio da su otišli”.

Dodao je kako tamo više ne vidi nikoga. “Ako će ići na politički angažman – što je ovo dosada bilo?”, zaključio je Ostojić.

Komentiraj