Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Sjedinjenih Država Barack Obama potvrdili su u ponedjeljak tijekom telefonskog razgovora da odlučno kane osnažiti prekid vatre u Siriji, objavili su Kremlj i Bijela kuća.

“Čelnici su razgovarali o pojedinostima stanja u Siriji i potvrdili da namjeravaju osnažiti primirje, rezultat rusko-američke inicijative, u toj zemlji kao i pristup humanitarne pomoći”, precizira Kremlj u priopćenju.

Predsjednik Putin je također pozvao “umjerene” pobunjenike da se distanciraju od skupine Islamska država i džihadista Fronte al-Nosra i na zatvaranje granice između Sirije i Turske, od kuda se nastavlja opskrba oružja za ekstremiste, piše u priopćenju.

Predsjednici Putin i Obama su naglasili važnost mirovnih pregovora u Ženevi i dogovorili su da ruske i američke snage sigurnosti pojačaju suradnju u pogledu Sirije.

Bijela kuća navodi da je taj telefonski razgovor bio prilika za predsjednika Obamu da ponovo pozove Putina da utječe na režim Bashara al-Assada u pogledu poštivanja obveza. “Nažalost vidjeli smo da je prekid neprijateljstava krhak i da ga režim sve više ugrožava opetovanim kršenjima”, naglasio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Glasnogovornik je naglasio da je predsjednik Obama ponovo pozvao ruskog predsjednika na potpunu primjenu sporazuma iz Minska o sukobu na istoku Ukrajine.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.