Ruski predsjednik Vladimir Putin stao je u utorak u obranu svoje strategije pružanja potpore sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, odgovarajući na kritike Washingtona zbog nedavnog slanja vojne opreme i ruskih vojnika na sjever Sirije.

Putin je također poručio da bi izbjeglički val koji zapljuskuje Europu bio i veći kada ne bi pomagao Siriji.

“Podržavamo sirijsku vladu u borbi protiv terorističke agresije, ponudili smo joj i nastavit ćemo joj pružati tehničku vojnu pomoć”, rekao je Putin u Dušanbeu, govoreći o ugovorima o isporuci oružja Damasku.

Washington zadnjih dana optužuje Rusiju da jača svoju vojnu nazočnost u Siriji, točnije luci Latakiji, uporištu sirijskog režima.

Američki dužnosnici smatraju da Rusija u Latakiji gradi “modernu zračnu bazu”, navodeći kao primjer gradnju montažnih zgrada, postavljanje tornja kontrole leta, iskrcavanje desetaka vojnika, topova i tenkova.

Rusija službeno u Siriji ima samo logističku opremu u luci Tartus, drugom Assadovom uporištu.

Putin je ponovno pozvao na uspostavu međunarodne koalicije protiv Islamske države, koja bi uključivala Siriju i Irak.

“Kada Rusija ne bi podržavala Siriju, situacija u toj zemlji bila bi još gora nego u Libiji i izbjeglički val bio bi još veći”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.