Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazila je u nedjelju nadu da će rezultat sastanka u Bruxellesu o migrantskoj krizi na balkanskoj ruti biti i dogovor o vraćanju ekonomskih migranata, što se prije svega odnosi na Njemačku, te o financijskoj i političkoj podršci Turskoj o zaustavljanju vala migranata.

 “Također, dok traje pritisak imigranata, nadam se da će  sastanak rezultirati i većim stupnjem koordinacije država na koridoru od Grčke do Njemačke, kako članica i nečlanica EU-a”, kazala je  Predsjednica HNS-a Pusić novinarima nakon proslave 25 godina stranke upitana što očekuje od  izvanrednog sastanka u Bruxellesu o migrantskoj krizi čelnika 10 zemalja balkanske migrantske rute i europskih dužnosnika.

Istaknula je kako bi sastanak smatrala uspješnim kada bi njegov rezultat bio praktičnija i brža koordinacija ministara unutarnjih poslova na toj ruti.

Pusić je kazala i da Hrvatska smatra promašenim da se države koje su na koridoru migranata od Grčke do Njemačke  međusobno svađaju i optužuju umjesto da si pomažu i počnu surađivati – posebno kada je velik pritisak izmjeglica i imigranata.

“Potpuno je jasno kako nema mogućnosti da se manji broj  izbjeglica pojavi na granici između Hrvatske i Slovenije, nego što ih se pojavi na granici između Grčke i Makedonije”, rekla je.

Napominjući kako sama Grčka ne može zaustaviti val migranata, Pusić drži kako bi u dogovoru s Turskom, koja bi s svoje strane zaustavila val, Grčka postala vanjska granica EU-a. “Odnosno, ključna točka na kojoj se zaustavlja val izbjeglica koje, usprkos Turskim naporima, prelaze i žele ući u EU. Kroz selekcijske centre koji su uspostavljeni u Grčkoj i Italiji ljudi bi bili obrađivani i bilo bi jasno tko ima pravo na azil”, smatra Pusić.

Komentiraj

FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.