Novi turski premijer Binali Yildirim predstavio je u utorak svoju vladu u kojoj je zadržao većinu ministara iz prijašnje vlade odanih predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Ključna promjena u sastavu ove vlade je imenovanje novog ministra za europske poslove u vrijeme važnih pregovora s Europskom unijom. Yildirim je imenovao na tu dužnost glasnogovornika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omera Celika koji će zamijeniti Volkana Bozkira.

Na dužnosti ministra vanjskih poslova ostao je Mevlut Cavusoglu, a Nihat Zeybekci je zadržao mjesto ministra gospodarstva. Ostao je i ministar financija Naci Agbal.

Jedina žena u novoj vladi je Fatma Betul Sayan Kaya, koja je imenovana ministricom obitelji i socijalne politike.

Sastav nove vlade odobrio je predsjednik Erdogan, čiji je zet Berat Albayrak ostao na dužnosti ministra energetike..

Yildirim, bivši ministar prometa,  jednoglasno je u nedjelju izabran za predsjednika vladajuće stranke te je automatski postao premijer i zadaća mu je omogućiti predsjedniku Erdoganu da kroz novi ustav ostvari predsjednički sustav.

Jedan od suosnivača AKP-a uz Erdogana, Yildirim (60) je osvojio glasove svih 1405 zastupnika na izvanrednom stranačkom kongresu.

Dugogodišnji Erdoganov prijatelj i jedan od njegovih najodanijih suradnika, bio je jedini kandidat na izborima i na tom je mjestu zamijenio donedavnog čelnika stranke i premijera Ahmeta Davutoglua koji je ranije ovoga mjeseca podnio ostavku nakon sve većeg neslaganja s Erdoganom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.