Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je na sjednici u utorak navečer prihvatilo prijedlog proračuna za 2016. godinu od 451 milijun kuna, a prihvaćeni su svi amandmani oporbe.

Prijedlog proračuna na prošloj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća 21. prosinca zamijenjen je izvješćem o prijedlogu proračuna, a u završnu verziju najvažnijega financijskog dokumenta toga grada na današnjoj sjednici uvršten je 31 amandman oporbe, i to 26 amandmana HDZ-a i pet amandmana liste “Srđ je Grad”.

“Proračun se planira na 451 milijun 172 tisuće kuna, a povećan je dodatno za 13 milijuna kuna u odnosu prema prošlom tjednu. Grad će godinu završiti u plusu s 40 milijuna kuna, a ako se postigne dogovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine za 2016. godinu, imat ćemo proračun oko 500 milijuna kuna”, rekao je uvodno dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Amandmani HDZ-a pretežito su se odnosili na komunalne projekte u užoj i široj okolici Dubrovnika, a dio ih je bio i socijalnog obilježja. Taj se grad u proračunu za sljedeću godinu s 400 tisuća kuna uključio u projekt “Dobri ljudi – djeci Hrvatske”, koji vodi Zaklada “Vaša pošta”, te je osigurao police životnog osiguranja koje olakšavaju život nezbrinutoj djeci nakon što napune 18 godina i napuste domove za nezbrinutu djecu.

“Kroz kupnju polica se osigurava da oni dobivaju određeni iznos u vremenskim intervalima kako bi osigurali početne korake u životu”, rekao je obrazlažući taj amandman predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ).

  • U sklopu amandmana kroz proračun je osigurano i 450 tisuća kuna za humanitarnu udrugu “Hrvatska pomaže”, koju vodi Đurđa Adlešić, a suosnivači su joj gradovi Dubrovnik, Zagreb i Osijek.

U proračunu je amandmanima liste “Srđ je Grad” osiguran i novac za iniciranje pametnog sustava upravljanja prometom kako bi se smanjile prometne gužve te sustav kroz koji će se moći prijavljivati komunalni problemi u Dubrovniku, a tijekom zime pokrenut će se i “Unplugged festival” koji bi u Dubrovnik trebao dovesti poznate domaće i svjetske glazbenike.

Inače, da se nije prihvatio proračun za 2016. godinu, u Dubrovniku bi se ponovno pokrenula procedura za prijevremene izbore. To se dogodilo prošle godine, a na prijevremenim izborima u ožujku ove godine gradonačelnik Andro Vlahušić izabran je treći put na tu dužnost.

Redoviti lokalni izbori održat će se 2017. godine.

Općina Matulji bez proračuna, slijede prijevremeni izbori

Općina Matulji je bez proračuna za 2016. godinu jer je prošlog tjedna na sjednici Općinskoga vijeća načelnik Mario Ćiković (SDP) povukao prijedlog proračuna, a budući da do ponedjeljka popodne nije postignut dogovor SDP-a i HNS-a o privremenom financiranju, slijede prijevremeni izbori.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskoga vijeća prošlog tjedna načelnik Matulja Mario Ćiković (SDP) povukao je svoj prijedlog proračuna za 2016. nakon rasprave o amandmanima za koje je trebalo oko deset posto od prijedloga proračuna od 45 milijuna kuna. Naime, na njegov prijedlog proračuna podneseno je 30-ak amandmana oporbe, a podupro ih je HNS-a, dotad dio vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU-IDS.

Povlačeći prijedlog proračuna prije glasovanja i rasprave o njemu, Ćiković je rekao da je izabran kao predstavnik četiriju političkih stranaka, a prihvaćanjem amandmana oporbe bitno se mijenja proračun i njegov smisao te će se iznevjeriti birači kojima je obećano uređenje knjižnice i čitaonice, središta Matulja i radnih zona, što se onemogućuje tim amandmanima.

SDP je ponudio HNS-u dogovor o privremenom financiranju i donošenju proračuna u sljedeća dva mjeseca, a odgovor se očekivao do ponedjeljka poslijepodne, rekao je Ćiković. Budući da SDP nije dobio odgovor, jedina je mogućnost raspisivanje novih općinskih izbora, zaključio je.

Oporba se u svojim amandmanima uglavnom zauzimala za uređenje komunalne infrastrukture umjesto predloženoga građenja objekata poput Mulitimedijalnog centra.

 Uz vladajuću koaliciju SDP-HNS-HSU-IDS, matuljsko Općinsko vijeće čine vijećnici HDZ-a, Primorsko-goranskog saveza i nezavisne liste Željka Grpca.

Komentiraj