Ministri Oreškovićeve Vlade, Bernardica Juretić i Oleg Butković, suočavaju se s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, piše Dnevnik.hr. Juretić zbog financiranja humanitarne udruge koju je do ulaska u Vladu vodila, a Butković jer je smijenio, a potom u nekoliko državnih tvrtki postavio svoje kadrove.

Ministar Butković je smijenio stare i prije 2 mjeseca, bez odluke Vlade, u nekoliko državnih tvrtki postavio nove kadrove. Oni vode HAC, Hrvatske ceste, HAC-ONC, HŽ Infrastrukturu samo privremeno. Povjerenstvo istražuje je li Oleg Butković time prekršio zakon o sprječavanju sukoba interesa. ‘Određena dokumentacija za gospodina Butkovića je stigla. Ono što povjerenstvo sada radi – to je prikupljanje svih mogućih dokumenata i utvrđivanje činjenica na temelju kojih ćemo zaključiti ima li elemenata za pokretanje ili nepokretanje postupka’, kazala je Tatijana Vučetić iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, piše Dnevnik.hr.

Javni natječaji za izbor članova Uprava raspisani su naknadno, dan nakon raspada Vlade. Iako nekim direktorima mandat nije bio istekao, odluku da ih razriješi Butković ne smatra spornom. ‘Sva imenovanja su prošla zakonsku proceduru i tu nema nikakvih nezakonitosti. Ono što će utvrđivati povjerenstvo, rekao bih – smiješno iz razloga što tu ne vidim nikakav sukob interesa’, izjasnio se Butković.

Bernardica Juretić mora pojasniti okolnosti pod kojima je potpisala ugovor o financiranju domova za liječenje ovisnika u sklopu Zajednice Susret. Odnosno s Udrugom – koju je vodila do ulaska u Vladu.

Priča koju je u prošlom broju objavio Nacional o potencijalnom sukobu interesa ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić, prošlog tjedna bila je jedna od top tema u hrvatskim medijima. Nacional je objavio ugovor koji je ministrica Juretić potpisala s Domom za ovisnike Zajednica Susret, iako je uoči preuzimanja dužnosti Bernardica Juretić bila predsjednica Humanitarne organizacije Zajednica susret, koja je osnovala i upravlja navedenim domovima za ovisnike.

Povjerenstvo, među ostalim, zanima po kojim kriterijima je to odobreno, ali i kako se kontrolira isplata novca za smještaj i usluge – s obzirom da se u jednoj od komuna nitko ne liječi.

‘Trenutno su otvorene samo dvije terapijske zajednice i to u Cisti Velikoj i Ivanovcu. Ako Bog da da bude više korisnika, otvorit će se i Paučje i Čiovo’, tim se riječima ministrica nedavno opravdavala na Facebooku. Danas iz njezinog Ministarstva poručuju – ovakav ugovor podržavale su sve Vlade. Kažu – brinu za 50 korisnika za što se mjesečno izdvaja oko 200 tisuća kuna, odnosno 3887 kuna po korisniku. Sve nazivaju neutemeljenim insinuacijama i kako piše Dnevnik.hr, najavljuju privatne tužbe.

Komentiraj