Nacional

Nakon otkrića Nacionala Bernardica Juretić prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Novinari ‘RTL Direkta’ također su pokušali dobiti odgovore od ministrice, ali ih je glasnogovornica uputila na Facebook profil

Priča koju je u prošlom broju objavio Nacional o potencijalnom sukobu interesa ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić, prošlog tjedna bila je jedna od top tema u hrvatskim medijima. Nacional je objavio ugovor koji je ministrica Juretić potpisala s Domom za ovisnike Zajednica Susret, iako je uoči preuzimanja dužnosti Bernardica Juretić bila predsjednica Humanitarne organizacije Zajednica susret, koja je osnovala i upravlja navedenim domovima za ovisnike. Iako je Nacional prije gotovo dva tjedna poslao službeni upit glasnogovornici Ministarstva socijalne politike i mladih, do danas nismo dobili nikakav odgovor, a zanimljivo je da je Bernardica Juretić neku vrstu odgovora objavila na svom Facebook profilu i to prije nego što je izašao tekst u Nacionalu. Ta praksa do sada nije zabilježena na hrvatskoj medijskoj sceni i teško se sjetiti nekog primjera da iz nekog ministarstva nije stigao odgovor na službeni upit neke redakcije, a da ministrica istovremeno odgovara na optužbe na Facebooku. Zanimljivo da su i kolege iz televizijske emisije “RTL Direkt” istoga dana kada je priča objavljena u Nacionalu, pokušali dobiti odgovore od ministrice Juretić, ali ih je glasnogovornica uputila na Facebook profil ministrice na kojem mogu dobiti sve informacije vezane uz slučaj. Ministrica Juretić u svom “odgovoru” na Facebook profilu piše da ju je “na ovaj tekst potakla činjenica da se sve češće mora naći krimen svima koji su na javnoj sceni, pa i njoj”, a u nastavku prijeti onome tko je sporan ugovor dostavio medijima.

“Sada je popularan sukob interesa pa se trenutno pokušava ispitati jesam li ja kao ministrica u sukobu interesa jer imam potpisan ugovor sa Zajednicom Susret. Naravno, neka ‘dobra duša’ iz kuće je taj ugovor proslijedila ‘zaintersiranoj javnosti’ , vjerojatno ne razmišljajući o tome da se na koncu sve sazna i da se za to dobiva otkaz”, napisala je Bernardica Juretić koja nije svjesna činjenice da ugovori Ministarstva ne bi trebali biti tajni i da javnost ima pravo znati za svaki ugovor potpisan od bilo kojeg ministra u hrvatskoj vladi. U podužem tekstu u kojem se uglavnom poziva na borbu protiv zla, osvrnula se i na potencijalni sukob interesa. “Onima koje brine moj potencijalni sukob interesa: Zajednica Susret je udruga o kojoj se, zahvaljujući Googleu koji sve zna, može dosta toga pronaći na internetu. To je udruga koja je do 2000. imala svoja savjetovališta i 4 terapijske zajednice za ovisnike. 2000. udruga osniva ustanovu koja se zove Dom za odrasle osobe ovisne o alkoholu, drogama i drugim opojnim sredstvima ili, skraćenog naziva, DZO Zajednica Susret. Terapijske zajednice postaju ustanova, a savjetovališta ostaju u udruzi. Ja sam bila predsjednica udruge dok nisam postala ministrica, a tada sam dala ostavku na to mjesto i izabrana je druga predsjednica. Kraći period prije nego što sam postala ministrica, bila sam i ravnateljica ustanove te kao ravnateljica potpisala aneks ugovora s Ministarstvom socijalne politike i mladih. Danom moga imenovanja, dala sam ostavku i na mjesto ravnateljice i upravno vijeće ustanove imenovalo je novu osobu na tu dužnost, s kojom sam ja kao ministrica, potpisala ugovor”, napisala je Bernardica Juretić.

Zanimljivo je i da je nekoliko dana nakon što je objavljen tekst u Nacionalu, kolumnist portala Index.hr Goran Vojković ministricu prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Vojković je u svojoj prijavi naveo da se postavlja pitanje svrhovitosti potpisivanja takvog ugovora između Ministarstva i Zajednice Susret.

“Postavlja se pitanje jesu li sredstva dana natječajem ili na drugi način, je li sukladno propisima i dobroj političkoj praksi dodjeljivati ugovore udruzi na čijem čelu je upravo ministrica bila do dan prije preuzimanja funkcije i posebno koje su zakonske i druge implikacije ako je ugovor zaista stupio retroaktivno na snagu”, napisao je kolumnst Indexa Goran Vojković u svojoj prijavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Komentiraj