Posjet Stiera Moskvi jako je važan za hrvatske gospodarstvenike u Rusiji – HGK

0
1
epa05983010 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) and Croatian Foreign Minister Davor Ivo Stier (R) enter the hall for their talks at the Russian Foreign ministry guest house in Moscow, Russia, 23 May 2017. Stier is on an official visit to Russia. EPA/SERGEI CHIRIKOV

Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera Moskvi vrlo je važan za hrvatsku poslovnu zajednicu koja djeluje u Rusiji i unaprijedit će političke a time i gospodarske odnose između dviju zemalja, ocijenio je u utorak u Moskvi predstavnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Rusiji Jakov Despot.

“Ovaj posjet je od izuzetnog značenja za našu hrvatsku poslovnu zajednicu, prije svega jer će zasigurno unaprijeditI političke a time i gospodarske odnose između RH i Ruske Federacije. Ujedno, naši gospodarstvenici ovim posjetom osjećaju određenu institucionalnu podršku njihovim naporima u razvoju svog poslovanja na ruskom tržištu”, izjavio je Despot na rubu Stierovog susreta s hrvatskim gospodarstvenicima koji djeluju u Rusiji.

Po njegovim riječima, upravo zbog krize i problema u političkim odnosima između Rusije i Europe zabilježen je znatan pad izvoza hrvatskih tvrtki, ali se ipak u posljednje vrijeme osjeća određeni oporavak.

“Prva dva mjeseca ove godine imamo i mali porast plasmana robe na ruskom tržištu tako da vjerujemo da ćemo tijekom ove godine uspjeti unaprijediti pozicije hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu”, kazao je Despot.

Na sastanak sa Stierom u hrvatskom veleposlanstvu odazvali su se predstavnici 20-ak tvrtki, a ministara je zanimalo s kojim se izazovima susreću u poslovanju.

Davor Gabela, direktor prodaje tvrtke Sardina d.o.o. ,rekao je za Hinu kako je njegova tvrtka imala sreće jer nije pogođena sankcijama EU-a protiv Rusije, ali je muči nestabilan tečaj ruske valute.

“Naši proizvodi se ne nalaze na listi proizvoda pod sankcijama i to nam je bila olakšavajuća okolnost. Međutim, prepreka nam je nestabilan tečaj rublja”, kazao je.

Sardina je s prekidima prisutna na ruskom tržištu od 1994. a nakon izgradnje nove tvornice 2013. tvrtka je usredotočena na povećanje količine na ruskom tržištu.

“Trenutno je prisutna u 15 najvećih moskovskih trgovačkih lanaca s deset naših proizvoda. Pomalo povećavamo volumene prodaje. Nije lako jer kriza koja se dogodila 2014. uslijed pada cijene nafte i devalvacije rublja u odnosu na euro zaustavila je trend rasta prodaje”, rekao je Gabela.

Međutim, kako je nastavio, nakon stabilizacije cijene nafte i tečaja rublja ponovno je počela rasti prodaja. “Mislimo da bi u narednih par godina mogli doseći promet od dva, dva i pol milijuna eura. Sad smo trenutno na razini milijun eura godišnje i zadovoljni smo kako smo pozicionirani na policama trgovačkih lanaca. Međutim, moramo još dosta ulagati u promidžbu”, istaknuo je on.

Komentiraj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here