Američki predsjednik Barack Obama stigao je u petak navečer u Keniju, zemlju iz koje potječe po ocu, stigavši u dvodnevni posjet koji je praćen snažnim mjerama sigurnosti.

Zrakoplov s američkim predsjednikom, Air Force One, sletio je u Najrobi u 20 sati po lokalnom vremenu.

 

  • Zapovjednik policije u Nairobiju, Benson Kibue, kazao je da je 10.000 policajaca angažirano na sigurnosti u glavnome gradu.

 

Barack Obama, koji će sudjelovati na svjetskom poslovnom summitu u kenijskoj prijestolnici, u prvom je posjetu ovoj zemlji otkako je došao na dužnost u Bijelu kuću 2009.

Američkog predsjednika, koji je doputovao sam, bez obitelji, u zračnoj luci je pozdravio kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, koji mu je već na Facebooku zaželio “srdačnu dobrodošlicu”.

Promet u zračnoj luci bio je nakratko prekinut prilikom slijetanja američkog predsjedničkog zrakoplova. Američki predsjednik pozdravio se s kenijskim dužnosnicima, s kojima je bila i njegova polusestra Auma, te potom napustio aerodrom.

Kenijska prijestolnica pod svojevrsnom je sigurnosnom opsadom, a dio Najrobija biti će u potpunosti zatvoren do nedjelje navečer i odlaska američkog predsjednika u Etiopiju i sjedište Afričke unije. U petak poslijepodne, kada su ulice glavnog grada obično najzagušenije, automobili su već bili uklonjeni s ulica.

Američki predsjednik trebao bi u subotu održati govor na summitu o poduzetništvu te potom razgovarati s kenijskim predsjednikom o gospodarskim i sigurnosnim pitanjima te pitanjima ljudskih prava.

“Afrika je mjesto nevjerojatne dinamike, gdje su neka od najbrže rastućih tržišta u svijetu, uz izuzetne ljude, izvanredne elastičnosti,” rekao je uoči odlaska iz Washingtona Obama.

Na planu sigurnosti, pobunjenici skupine somalijskih islamista šebab, koji su povezani s al-Kaidom, glavni su razlog zabrinutosti: u Keniji su do sada izveli nekoliko napada velikih razmjera kao što je pokolj u trgovačkom centru Westgate u Najrobiju 2013., kada je bilo 67 mrtvih, te pokolj na sveučilištu u Garissi, u kojemu je u travnju život izgubilo 148 ljudi.

Zapovjednik policije u Nairobiju, Benson Kibue, kazao je da je 10.000 policajaca angažirano na sigurnosti u glavnome gradu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.