Već deset godina na filmskim festivalima diljem svijeta rumunjski filmovi gotovo neprekidno osvajaju najznačajnije nagrade. Taj trend se nastavlja, što je pokazao i prošlotjedni Vukovar Film Festival, na kojem su najvažnije nagrade, za najbolji dugi, za najbolji kratki i za najbolji dokumentarni film, osvojili upravo rumunjski filmovi.

Žiri koji su činili filmski kritičar Igor Saračević, glumica Areta Ćurković i bosanskohercegovački redatelj Pjer Žalica, najboljim dugometražnim filmom proglasio je rumunjski “Bravo!” redatelja Radua Judea, a najboljim kratkim “Art” rumunjskog redatelja Adriana Sitarua. Najboljim dokumentarnim filmom je žiri u sastavu Dana Budisavljević, Đelo Hadžiselimović i Robert Tomić Zuber, proglasio film “Toto i njegove sestre” Alexandera Nanaua, također Rumunja. U svim trima kategorijama posebno priznanje dobio je po jedan film: “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta, “Ostajemo na vezi” njemačkog redatelja Jana Zabeila i “Pola stoljeća diska” Zvonimira Rumboldta.

Festival je u svom devetom izdanju, na čelu s direktorom Igorom Rakonićem, ispunio sva očekivanja – selekcija filmova ponovo je, kao i prošle godine, bila izvrsna, pri čemu su dominirali filmovi koji su osvajali nagrade na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. Uostalom, i pobjednički film “Bravo!” došao je s Berlinalea, gdje je osvojio Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja. Većina projekcija bila je popunjena do posljednjeg mjesta, što ni ne čudi s obzirom na to da su premijerno prikazani novi film Woodyja Allena “Nerazuman čovjek” te “Kraljica pustinje” Wernera Herzoga.

Festival u Vukovaru bio je prilika i za politička nadmetanja. Na otvorenje je došao Milan Bandić, ne samo iz filmskih pobuda, nego i zato da potvrdi ono što se već nekoliko dana ranije pričalo po Vukovaru, a to je da je jedna vijećnica gradskog vijeća Vukovara, članica HDZ-a, postala članica njegove stranke. S obzirom na nategnute odnose u gradskom vijeću, gubitak jednog vijećnika znatno mijenja odnose pa HDZ-ovci nisu bili oduševljeni Bandićevim dolaskom. Možda je upravo zato pojavljivanje na otvorenju festivala iznenada, samo sat vremena prije projekcije, otkazao gradonačelnik Ivan Penava, službeno zbog bolesti, iako je večer ranije gledao premijeru dokumentarnog filma “Bojnik” redatelja Kristijana Milića.

Ipak, političke spletke zasjenili su događaji na Festivalu i njegovi gosti, osobito njemačka glumica Ruby O. Fee, 19-godišnjakinja koja igra glavnu žensku ulogu u filmu “Dok smo spavali” koji je otvorio filmski festival u Vukovaru. S obzirom na to da je tako mlada, došla je u pratnji svoje agentice Karen Cifarelli, Amerikanke koja živi u Berlinu.

Prije šest godina Karen Cifarelli ljetovala je na Dugom otoku, a sada je svoje oduševljenje hrvatskom obalom proširila i na Slavoniju. Jednako tako, oduševljeni su bili i brojni drugi gosti iz filmova koji su konkurirali za nagrade. Uz pomoć vodiča obilazili su Vukovar i saznali sve o povijesti grada i stradavanju u Domovinskom ratu, nakon čega su uživalu u slavonskim specijalitetima. Svakog dana na vukovarskoj adi za goste i partnere festivala organizirano je druženje uz domaća jela kao što su fiš, čobanac, šaran na rašljama i tako dalje, a predvečer su se na terasi hotela Lav svojim specijalitetima predstavljale nacionalne manjine. U količini i kvaliteti prednjačila je srpska manjina koja je u srijedu priredila bogatu trpezu, od domaćih rakija i koljiva, preko mesnih jela pa sve do kolača. Uz svako jelo bila je postavljena etiketa s imenom jela na latinici i ćirilici. Nemira nije bilo, nitko nije potrgao te dvojezične etikete.

Nisu samo stranci bili glumački i redateljski gosti festivala u Vukovaru. Na partyju otvorenja nastupio je Filip Šovagović sa svojim otkačenim jazz bendom D-mol dede, došli su i glumci Rene Bitorajac, Ivo Gregurević, Ana Majhenić i Goran Grgić, redatelji Arsen Oremović, Kristijan Milić, Branko Schmidt i Ivan Salaj te mnogi drugi, poput Vere Zime koja je na festivalu dobila nagradu “Krsto Papić” za životno djelo.

Ujedno, Vera Zima družila se i s Ivom Gregurevićem, s kojim dugo nije razgovarala jer njemu nije najbolje “sjela” njezina odluka od prije dvije godine da napusti seriju “Odmori se, zaslužio si”, čime je prekinuto i njezino snimanje. Na zatvaranje festivala došla je i Anja Šovagović Despot, vjerojatno u nadi da će na sljedeći, 10. festival u Vukovaru, doći kao ministrica kulture.

Komentiraj

FOTO:VUKOVAR FILM FESTIVAL
PODIJELI
Dean Sinovčić već 20 godina obilazi najveće svjetske filmske festivale, intervjuira filmske zvijezde, a kad ne gleda filmove prati sport o čemu također piše.