Nacionalni glazbeni festival “Osorske glazbene večeri” i ove godine po 40. put u Osor na otoku Cresu tijekom mjesec dana održavanja donosi bogat program koncerata, a festival je u nedjelju navečer otvorio Gari Cappelli., izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice ovogodišnjeg jubilarnog festivala.

“Glazba svijeta isprepletena domaćim glazbenim izričajem ostvarila je cilj jer danas ‘Osorske glazbene večeri’ sa čašću nose epitet nacionalnog festivala. Daniel Marušić (1931.-2009.) imao je viziju koju ove godine živimo po 40. put, viziju koja spaja hrvatske skladatelje te ih postavlja uz bok europskim i svjetskim imenima”, istaknuo je Cappelli.

Time Osorske glazbene večeri šalju najljepšu razglednicu svijetu, dokazujući da glazba i zvuci povezuju svjetske putnike, vrsne poznavatelje glazbenog stvaralaštva, ali i one koji su tek na pragu upoznavanja neizmjernog bogatstva hrvatske glazbene kulturne baštine, kazao je.

Izaslanik predsjednice, Cappelli, koji je i gradonačelnik Malog Lošinja, uzvanike, goste i ljubitelje glazbe pozvao je da zajedno uživaju zvuke koje će po 40. puta osluškivati u idućih mjesec dana u gradu starom preko 4.000 godina, odajući počast i priznanje čovjeku punom duha, čovjeku ideje, vlasniku jedinstvene vizije kojem je ovaj jubilej posvećen Danielu Marušiću, utemeljitelju i dugogodišnjem umjetničkom ravnatelju Večeri.

Ministar kulture Berislav Šipuš istaknuo je da prije svega Danielu Marušiću moramo zahvaliti što je ovaj festival doživio 40. godišnjicu.

Treba zahvaliti i članovima Marušićeve obitelji, od kojih je jedan nazočan večerašnjem otvorenju i nastavlja tradiciju vrijednog rada na festivalu – Matko Matija Marušić, predsjednik udruge koja je izrasla iz umjetničkog savjeta kojeg je Daniel Marušić oformio 1976. godine, dodao je.

Ministar Šipuš zahvalio je svima koji su pomagali Osorskim glazbenim večerima – Krčkoj biskupiji, Gradu Lošinju te svim dobrotvorima, sponzorima, donatorima, svim ministrima kulture koji su ga podržavali i prije, a vjeruje da će tako biti i dalje.

40. “Osorske glazbene večeri” počele su svečanim koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Aleksandra Markovića. Jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije ravnao je orkestrom u praizvedbi Koncerta za klavir i orkestar Ante Knešaureka te izvedbi glasovitih Slika s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u raskošnoj orkestraciji Mauricea Ravela. Kao solist nastupio je pijanist Filip Fak, a prethodilo mu je predstavljanje glazbene instalacije Krešimira Seletkovića na glavnom osorskom trgu.

U svojem jubilarnom izdanju 40. festival je posvećen svojem utemeljitelju i doživotnom ravnatelju Danielu Marušiću (1931.-2009.), čija je jedinstvena vizija i posvećenost čuvanju i promicanju hrvatske nacionalne glazbene baštine pretvorila Osor na otoku Cresu u grad kulture i glazbe, a “Osorske glazbene večeri” u uspješan i relevantan glazbeni festival.

Od samog začetka festivala 1976., Marušićeva se programska koncepcija fokusirala na poticanje novog stvaralaštva hrvatskih autora. S tom je nakanom animirao hrvatske skladatelje na pisanje novih djela, pa je u Osoru do sad praizvedeno više od tri stotine skladbi autora svih generacija.

Ove godine, neka od tih djela zaživjet će u novoj i svježoj interpretaciji, a uvrštene su skladbe skladatelja Davorina Kempfa, Ive Josipovića, Adalberta Markovića, Miroslava Miletića, Marka Ruždjaka, Jurja Stahuljaka i Berislava Šipuša. Tradicija narudžbi koju je pokrenuo Marušić živi i dalje, pa će tako Osor hrvatsku glazbu obogatiti s pet novih djela Antonija Babića, Ivane Kiš, Ante Knešaureka, Krešimira Seletkovića i Ivana Josipa Skendera.

Na programu je do 23. kolovoza ukupno 14 koncerata na kojima će, među ostalima, nastupiti mlada pjevačka zvijezda bariton Leon Košavić, Cantus Ansambl, čembalist Pavao Mašić, pijanist Danijel Detoni, te Hrvatski gudački kvartet, Kvartet Papandopulo i Zagrebački gitaristički kvartet, kao i Zagrebački solisti. Kao jedan od vrhunaca festivala istaknuto je gostovanje ansambla za ranu glazbu L’Arpeggiate, koji “snažnim i nekonvencionalnim izvedbama te istinskim užitkom muziciranja oduševljava medije i publiku diljem svijeta”.

Novost su ove godine tri koncerta komorne glazbe koji će biti održani u nizu, kao “neka vrsta festivala unutar festivala”, pod umjetničkom ingerencijom violončelistice Monike Leskovar, koja će za tu priliku okupiti prijatelje, glazbene istomišljenike, umjetnike.

Glazbenici koji će joj se pridružiti u osorskom “laboratoriju” neka su od najvećih glazbenih imena današnjice: Giovanni Sollima, Boris Brovtsyn, Giuseppe Andaloro, Aleksandar Milošev i Giovanni Guzzo.

Ove godine, nakon desetljeća i pol, u Osor se ponovno vraća opera. U vlastitoj produkciji, “Osorske glazbene večeri” za sam kraj festivala, nedjelju 23. kolovoza, pripremaju izvedbu barokne opere “Didona i Eneja” Henryja Purcella, pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija i uz sudjelovanje vokalnog ansambla Antiphonus, dok će kao vokalni solisti naslovne uloge tumačiti mezzosopranstica Diana Haller i bariton Krešimir Stražanac.

Svi se koncerti održavaju u crkvi Blažene Djevice Marije, a prije svakoga će na glavnome osorskom trgu biti postavljena glazbena instalacija.

Komentiraj