Bivši gradonačenik Siska Dinko Pintarić nalazi se pod istragom DORH-a zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora kojim je grad Sisak oštetio za 97 milijuna kuna, objavilo je u utorak Državno odvjetništvo u Sisku.

DORH navodi kako postoji osnovana sumnja da je Pintarić 15. veljače 2008. godine u ime grada sa trgovačkim sruštvom iz zagreba sklopio ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku.

“Osnovano se sumnja da je navedeno učinio iako je znao da je izgradnja sportske dvorane te škole planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada koje se prije početka gradnje mora odvesti te da nije odvezen i da troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju škole i sportske dvorane ne obuhvaćaju odvoz otpada i projekt pilotiranja, kao i da ponude za izbor investitora radova su rađene na temelju takvog manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove i da nije napravljen investicijski projekt sa financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Sumnja se kako se potpisanim ugovorom obvezao da će vlastitim sredstvima redstvima na zemljištu u vlasništvu grada, u roku od 18 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole na njegovo ime, izgraditi sportsku dvoranu prema prihvaćenoj ponudi za iznos od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a, koja će biti njegovo vlasništvo i koju će nakon izgradnje dati gradu ili trgovačkom društvu u njegovom stopostotnom vlasništvu u zakup na rok od 15 godina, uz mjesečne zakupnine u iznosu od 717.719,00 kuna bez PDV-a, te po proteku zakupa ponuditi građevinu na otkup uz otkupnu cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane. Prema tim izračunima, sportska bi dvorana koštala 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

Okrivljenik je, nastavlja DORH, znao da dvorana neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove. Osnovano se sumnja kako je okrivljenik znao da će pripremni radovi poskupiti projekt izgradnje.

“Osnovano se sumnja da je okrivljenik sklapanjem ugovora za koji je unaprijed znao da neće moći biti izvršen za ugovoreni iznos novca te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, za koje je znao da grad nema osigurana sredstva, za grad preuzeo obvezu da plati trošak izvođenja zamjenskih radova za koje u proračunu grada nije bilo sredstava. Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je okrivljenik na opisani način oštetio grad za 96,829.756,63 kuna”, zaključuje se u priopćenju DORH-a.

Komentiraj

FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.