EPA

Tri oslobođena španjolska novinara, koje su više od deset mjeseci držali pripadnici Al-Kaide u Siriji, vratili su se u nedjelju u svoju zemlju.

Antonio Pampliega, Jose Manuel Lopez i Angel Sastre oteti su prošle godine u srpnju u Alepu, dok su izvješćivali o ratu u Siriji. Otela su ih trojica naoružanih muškaraca a, po vladinim izvorima, čitavo su ih vrijeme držali pripadnici Fronte Al-Nusre, povezane s Al-Kaidom.

U nedjelju su stigli vladinim zrakoplovom u vojnu zračnu bazu Torrejon u blizini Madrida.

Po neimenovanim vladinim izvorima, prema njima se postupalo bolje nego što su prošla trojica njihovih ranije otetih kolega oslobođenih u ožujku 2014. koje je otela Islamska država, poznata po ubojstvima taoca.

U oslobađanju novinara ključnu ulogu imali su Turska, Katar i “drugi saveznici i prijatelji”, priopćila je španjolska vlada.

Kralj Felipe VI. nazvao je svakog od novinara nakon što su stigli u Španjolsku.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.