Brazilska predsjednica Dilma Rousseff sprema se u četvrtak prepustiti vlast svojem potpredsjedniku Michelu Temeru, nakon što Senat odluči o postupku njezine smjene.

Većina zastupnika brazilskog Senata izjavila je u četvrtak da će glasovati za pokretanje postupka protiv predsjednice zbog kršenja zakona o proračunu, čime će doći kraj 13-ogodišnjoj vladavini Radničke stranke u najvećoj državi Latinske Amerike.

Razdoblje vladavine te stranke započelo je 2003. s bivšim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom koji je vodio brazilsku državu za vrijeme društveno-ekonomskog booma 2000.-tih godina.

Okupljeni od srijede ujutro na maratonskoj sjednici u Braziliji, brazilski senatori izmjenjivali su se za govornicom kako bi zapečatili sudbinu nepopularnoj lijevoj čelnici, optuženoj za zamagljivanje javnih financija.

Četrdeset i jedan od 81 zastupnika kazao je u prvim satima u četvrtak da će glasovati za pokretanje procesa protiv Rousseff. Ako to potvrdi i konačno glasovanje, potpredsjednik Temer postat će vršitelj dužnosti predsjednika za vrijeme suđenja Rousseff.

Prva žena izabrana za predsjednicu Brazila 2010. godine, 68-godišnja Rousseff trebala bi se u četvrtak popodne, prije napuštanja palače Planalto, obratiti javnosti.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakĆorić: Parlamentarna većina nije sporna
Sljedeći članakDonald Trump želi sklopiti mir s republikancima u Washingtonu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.