Slovenija je “teško povrijedila” odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je vlada poslala Saboru uoči sjednice o istupanju iz toga sporazuma.

  • “Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće”, stoji u obrazloženju.

 

Vlada je Saboru predložila da je obveže na pokretanje postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade iz studenoga 2009.

“Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske”, kaže se u obrazloženju.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži vlada i zato predlalže zaključak kojim bi je Sabor obvezao “na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.”.

Hrvatski premijer u utorak je zastupnicima poručio kako se u arbitražnom postupku dogodila takva greška zbog koje se on ne može nastaviti.

“Dogodila se takva greška u postupku nakon koje se postupak ne može nastaviti. Što da radimo, moramo van”, istaknuo je Milanović.

Vlada je u utorak s telefonske sjednice Saboru uputila prijedlog zaključka po kojemu će parlament obvezati vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i dužnosnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili.

Sve parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.