Socijaldemokratski forum žena SDP-a podržava i pridružuje se protestnom okupljanju inicijative “Obrani pravo na izbor”, pokrenute zbog priča o mogućoj zabrani pobačaja, a neistomišljenicima poručuje “nećete ostvarivati svoju političku agendu preko naših leđa, žene su izborile svoja prava, što uključuje slobodan izbor”.

“To je civilizacijsko dostignuće, a naša se tijela i naše pravo na izbor ne smiju dovesti u pitanje”, poručio je Forum žena SDP-a u priopćenju u petak.

Ističu kako su žene u Hrvatskoj pravo na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu izborile, a ne dobile, te da će se boriti protiv svih koji na dokidanju ženskih ljudskih prava, i osobito kontrolom tijela žena, žele graditi svoje političke karijere.

“Seksualna i reproduktivna prava, uključujući slobodan izbor seksualnih partnera/partnerica, slobodno planiranje obitelji, siguran, dostupan i besplatan porod, kao i siguran, dostupan i besplatan prekid trudnoće, bez uplitanja vjerskih i inih dogmatika, ljudska su prava koja branimo. Inzistirat ćemo na punoj zaštiti prava žena na reproduktivno zdravlje i autonomno odlučivanje o vlastitom tijelu”, stoji u priopćenju.

Dodaju kako ne pristaju na ukidanje stečenih prava te da će se boriti u Hrvatskom saboru za unaprjeđenje prava, a u suradnji s organizacijama i građanima i dalje upozoravati na “negativne, nazadne trendove koje podržava i provodi aktualna Vlada HDZ-a i Mosta”.

Pozvale su građane da se u subotu, 21. svibnja, od 10 sati pridruže na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, te pokažu kako ne pristaju na dokidanje prava žena da slobodno odlučuju o svojemu tijelu.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.