Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da će mu prva odluka za 2016. godinu biti borba protiv epidemije nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama, unatoč kongresu koji blokira to pitanje.

 

Na početku posljednje godine drugog mandata, predsjednik države koja ima više pojedinačnih komada oružja od stanovnika, namjerava riješiti to “neriješeno pitanje” koje doživljava kao neuspjeh.

Svakog dana u Sjedinjenim Državama oko 90 osoba pogine od vatrenog oružja.

“Moja novogodišnja odluka je da se učini što veći pomak u suzbijanju epidemije nasilja vatrenim oružjem”, rekao je Obama u tjednom govoru.

Opcije su su mu sužene i komplicirane zbog kongresa koji ustrajno blokira rješavanje tog pitanja.

Republikanci, koji ne odustaju od prava na oružje, imaju čvrstu većinu u oba doma u kongresa i smatra se da su brojni zastupnici pod snažnim utjecajem Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA).

Službe predsjedništva tjednima rade nastojeći zaobići zapreke. Stručnjaci očekuju da će Bijela kuća do sredine siječnja objaviti niz odredbi koje bi obvezivale pojedince da prođu pravne i psihijatrijske kontrole prije svake kupnje oružja.

Smatra se, međutim, da će to biti teško ostvarivo unatoč velikoj senzibiliziranosti javnosti koja nastupi svaki put kada se pokolj dogodi u školama, primjerice krajem 2012. u Connecticutu kada je ubijeno 20 učenika.

NRA je dala do znanja da će se boriti rukama i nogama protiv jače kontrole kupnje oružja.

“Oružani lobby je snažan i organiziran. Nadam se da ćete mi se pridružiti kao bismo Ameirku učinili sigurnijom za našu djecu”, rekao je Obama.

U SAD-u je u 2015. počinjen niz oružanih napada, a zadnji je bio teroristički napad u Kaliforniji početkom prosinca, što ga je izveo islamizmom zadojen bračni par koji je pobio 14 osoba, a gađanju vatrenim oružjem uvježbavao se u streljanama blizu grada San Bernardina.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.