Po prvi put u 70 godina, ‘Mein Kampf’ Adolfa Hitlera moći će se kupiti u slobodnoj prodaji u Njemačkoj. Bavarska vlada, koja je imala izdavačka prava, zabranila je tiskanje knjige nakon Drugog svjetskog rata, prenosi u petak BBC.

Izdavačka prava sada su istekla, a Institut suvremene povijesti (IfZ) u Münchenu novo izdanje ‘Mein Kampfa’ objavit će sljedeći tjedan. Nova verzija, sa tisućama akademskih zabilješki, pokušat će pokazati kako je ‘Mein Kampf’ nekoherentna i loše napisana knjiga, a ne snažna i zavodljiva.

Povijesničari kažu kako ‘Mein Kampf’ pomaže akademicima shvatiti što se događalo za vrijeme nacizma. Veliki broj židovskih grupa podržao je ovo novo izdanje, ističući kako je važno imati pristup kritičkom izdanju kako bi se što bolje objasnio Holokaust.

‘Mein Kampf’ je prvi put objavljen 1925. godine, osam godina prije nego što je Adolf Hitler došao na vlast u Njemačkoj. Nakon poraza nacističke Njemačke 1945. godine, Saveznici su izdavačka prava dodijelili Bavarskoj. Lokalne su vlasti zabranili objavljivanje ove knjige kako bi spriječili širenje mržnje, iako je bila lako dostupna zbog velikog broja tiskanih izdanja za vrijeme rata.

Prema njemačkom zakonu, izdavačka prava traju 70 godina, a izdavači sada imaju slobodan pristup originalnom tekstu. Ipak, njemačke vlasti poručuju kako će ograničiti pristup tekstu zbog straha da će probuditi neonacističke osjećaje.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.