Sljedeći povijesni summit između Kine i Tajvana bit će prvi veliki korak prema normalizaciji odnosa između dvaju suprotstavljenih režima, izjavio je u četvrtak tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou, kojega oporba optužuje da je “prodao” otok Pekingu.

Njegov susret s kineskim kolegom Xi Jingpingom u subotu u Singapuru bit će prvi između čelnika dviju strana od završetka građanskog rata 1949. kad su se nacionalisti Kuomintanga predvođeni Čang Kaj-šekom (1887.-1975.) sklonili na Tajvanu (bivša Formoza).

Susret će biti posvećen politici postepenog približavanja u okviru koje su u sedam godina, od Maova dolaska na vlast, uspostavljeni izravni letovi, zaključeni trgovinski sporazumi, te potaknut turistički bum.

No, summit je dočekan vrlo hladno u dijelu tajvanske javnosti koja u tome vidi grubi pokušaj predstavljanja Kine u povoljnijem svijetlu i favoriziranje Kuomintanga na vlasti uoči predsjedničkih izbora u siječnju na kojima Ma neće biti kandidat.

“Summitu je cilj dobrobit budućih generacija a ne izbori”, branio se tajvanski predsjednik u govoru naciji.

“Moja je zadaća izgraditi most između dviju strana kako bi sljedeći predsjednik mogao prijeći rijeku”, dodao je on.

“To je prvi korak prema normalizaciji susreta među čelnicima”, dodao je on.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.