Nizozemski premijer i kandidat liberala na parlamentarnim izborima Mark Rutte pozvao je u ponedjeljak birače da zaustave napredovanje populizma u Europi, prije odlučujuće tv-debate s zastupnikom krajnje desnice Geertom Wildersom.

Te izjave stižu nakon diplomatske krize koja je izbila ovog vikenda između Den Haaga i Ankare nakon zabrane turskim ministrima da sudjeluju na skupovima potpore predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu, dok kampanju obilježavaju teme imigracije i identiteta.

“Želim da Nizozemska bude prva zemlja koja prekida loš populizam i domino učinak”, rekao je Mark Rutte u pozivu stanovništvu, govoreći o Brexitu i predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, a prije održavanja izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

Izbori u Nizozemskoj smatraju se barometrom porasta krajnje desnice u Europi ove izborne godine diljem kontinenta.

“Može se reći da su ti izbori četvrtfinale pokušaja sprječavanja pobjede lošeg populizma”, polufinale je u travnju Francuskoj i zatim u svibnju, dok je finale u rujnu u Njemačkoj, ocijenio je Rutte na konferenciji za novinare.

Liberal Rutte će se početkom večeri sučeliti s zastupnikom krajnje desnice Geertom Wildersom.

“Šezdeset posto nizozemskih građana još ne zna hoće li i za koga će glasati”, naglasila je Monika Sie Dhian Ho, direktorica instituta Clingendael u Den Haagu.

Premijer je isključio mogućnost da se ispriča nakon što je u subotu izbacio iz zemlje tursku ministricu obitelji Fatmu Betul Sayan Kaya, koja je ignorirala nizozemske molbe Ankari da ne šalje ministre u Rotterdam.

“Turska je ponosna zemlja, ali Nizozemska je također ponosna zemlja i nikada ne pregovaramo pod prijetnjom”, dodao je premijer.

Rutte se kao i cijela Europska unija zauzima za smirenje te krize s jednom zemljom članicom NATO-a.

Međutim Geert Wilders je tražio od nizozemske vlade da pojača pritisak. “Erdogan ponavlja da smo nacisti i fašisti. On vrijeđa nizozemsku policiju. Neće biti smirenja. Treba izbaciti turskog veleposlanika i cijelu ekipu iz Nizozemske”, napisao je na društvenoj mreži Twitter.

Komentiraj

FOTO:EPA/PATRICK SEEGER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.