Tisuće ljudi okupile su se u nedjelju na pogrebu Tahira Elcija, kurdskog odvjetnika i aktivista za ljudska prava ubijenog u subotu, u Diyarbakiru, gradu na jugu Turske kojim već mjesecima bijesni nasilje,

Istodobno su održani pogrebi dvojice policajaca koji su također ubijeni u napadu u Diyarbakiru, a premijer Ahmet Davutoglu u nedjelju je rekao da je pištolj pronađen uz Elcijevo tijelo korišten i u napadu na policijske službenike, zarekavši se da će ubojice biti pronađeni.

No, supredsjednik prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Selahattin Demirtas izrazio je sumnju u to da će osumnjičeni biti otkriveni.

“Naša je sumnjičavost opravdana zbog činjenice da je na našoj zemlji dosad bilo jako puno sličnih patnji. I nikad se nismo mogli oprostiti od njih spokojni zbog uvjerenja da će odgovorni biti uhićeni”, rekao je.

Elci, ubijen nakon što se obratio novinarima, trebao se pojaviti pred sudom zbog izjava da zabranjena Radnička stranka Kurdistana (PKK) nije teroristička organizacija, kao što tvrdi turska vlada. No, on je osuđivao nasilje koje provodi PKK. Njegovo će ubojstvo vjerojatno osnažiti nemire na većinom kurdskom jugoistoku Turske.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.