Uprava Trajektne luke Split d.d., čiji su radnici na Međunarodni praznik rada prosvjedovali u luci zbog izvanrednog otkaza sindikalnom povjereniku Marijanu Babiću, tvrdi da otpušteni radnik ne živi od svoje plaće već od poslovanja kafića kojeg ima u luci, a da predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević, koji im je dao podršku, zapravo štiti interese Lučke uprave gdje je prije dvije godine bez natječaja zaposlio svoju kćer.

Uprava Trajektne luke Split tvrdi da je Lučka uprava bez natječaja Babiću dala u najam kafić koji je trebao biti dodijeljen u prvenstvenu koncesiju Trajektnoj luci i da im tako radi konkurenciju te da Babić, sa svojom suprugom, ima u najmu još dva kafića u Splitu.

Za Matijaševića pak tvrde da iznosi netočne i neistinite informacije o poslovanju Trajektne luke Split i o oduzimanju koncesije, te tako želi zastrašiti i izazvati nemir kod radnika i Trajektnu luku odvesti u stečaj što je, kako navode, “od početka bio cilj Lučkoj upravi Split koja mu je u vrijeme štrajka radnika Trajektne luke Split d.d. prije dvije godine bez natječaja zaposlila kćer u Lučkoj upravi”.

“Ozren Matijašević očito ne štiti interese radnika nego interese Lučke uprave Split”, navodi se u priopćenju te dodaje da je Lučka uprava još 2003. nezakonito Trajektnoj luci za više od pedeset posto snizila tarife za privez i odvoz brodova odredivši da još mora obavljati djelatnost ukrcaja i iskrcaja putnika i vozila, kao i parkirališnu djelatnost. Također je prošle godine Lučka uprava dodatno snizila tarifu i to u prosjeku za oko 45 posto, pa su tarife lučkih naknada u luci Split niže u prosjeku za 60 posto nego u lukama Dubrovnik, Rijeka, Ploče ili Zadar.

“Upravo zbog toga Uprava Trajektne luke Split bila je prisiljena sniziti plaće radnicima kako bi očuvala sva radna mjesta i zaštitila tvrtku od stečaja”, naglašavaju.

Ozren Matijašević na sve to odgovara da se u dopisu Uprave Trajektne luke nalazi “hrpa laži” te da sve što je govorio o nezakonitostima, pranju novca i o međusobnoj uvezanosti među tvrtkama dalje stoji i sve je “pretočeno” u kaznenu prijavu. “Nemam se namjeru javno s njima prepucavati, jer je riječ o patološkim lažljivcima, već očekujem, tražim i zazivam reakciju Državnog odvjetništva, rekao je Matijašević.

“Da je riječ o lažljivcima dokazuje i to da moja kći u Lučkoj upravi ne radi, kako su naveli, dvije godine već devet i pol godina od čega je više od četiri godine radila na određeno. Tom laži su očito željeli pojačati dojam. Tada natječaj za zaposlenje nije bio obvezan. Primljena je kao i svi drugi. U to vrijeme su bili štrajkovi izmanipuliranih radnika koji su ustali u borbi za veće tarife kako bi im bile sigurnije plaće, a izmanipulirao ih je vlasnik, predsjednik žutog sindikata kojeg su bili članovi, a koji je istovremeno bio u nadzornom odboru jedne stranke. Da bi se pojačao dojam moje negativne uloge navodi se lažan podatak da sam kći zaposlio prije dvije godine”, objasnio je Matijašević.

Poručio je da radi u korist radnika koji su, kada su shvatili da su bili izmanipulirani od strane vlasnika Trajektne luke i njegovog sindikata, te kada im je najavljeno smanjenje plaća do minimalne, prešli u HURS. Rekao je da su radnici tada po dostupnim podacima znali da su veliki iznosi novaca bili utrošeni na rezervirana sredstva, za sudske postupke, na intelektualne usluge, kao i na pozajmice uvezanim tvrtkama. Dodaje da su javno poznati podaci kako je nestalo 34 posto dionica koje je Trajektna luka imala u Imex banci, a o svim tim stvarima je sindikat u više navrata govorio i podnio kaznenu prijavu.

“Znači pamflet kao pokušaj odgovora je lažan u dijelu moje kćerke. Isto tako je laž da Babić i njegova supruga imaju ukupno tri kafića. Jedan kafić i to u Trajektnoj luci, za koji je bio raspisan natječaj, ima njegova supruga. Za sve ostalo vezano za tarife i Lučku upravu treba pitati Lučku upravu. Ovo je mali grad. Svi znaju tko je tko u njemu”, zaključio je na kraju sindikalni čelnik.

Komentiraj