Slovensku koalicijsku vladu premijera Mire Cerara trenutno podupire samo 17,5 posto birača, dok  48,4 posto Slovenaca smatra da ona ne radi dobro, pokazala je najnovija redovita mjesečna anketa ljubljanskog “Dela”, objavljena u ponedjeljak.

To je nešto bolji rezultat za vladu nego u zadnjem istraživanju istog lista prije mjesec dana, jer je ocjenu da Cerarova ekipa državu vodi u krivom smjeru u veljači iznijelo čak 56 posto ispitanika, što je bio njen najniži rejting u javnosti od nastupa prije godinu i pol dana.
Uz  skandale u vladi vezane na ministre koji su kao sveučilišni profesori dobivali nezakonite dodatke za “dežurstvo”, na relativno nisku popularnost Cerara i njegove ekipe djeluje i migrantska kriza, odnosno neizvjesnost kako će ona završiti, a sve to ide na ruku oporbi koja u međuvremenu dobiva na utjecaju.
Tako je već nekoliko mjeseci uzastopce prva na mjestu popularnosti kod birača Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, kojemu je već zaboravljen slučaj Patrija nakon što ga je ustavni sud oslobodio odgovornosti za primanje mita, zbog čega je jedno vrijeme bio u zatvoru.
U slučaju prijevremenih izbora, koji nisu na vidiku, Janšina bi stranka, prema novoj anketi  “Dela” provedenoj na 600 ispitanika, dobila 12,8 posto glasova opredijeljenih birača te relativnu većinu u parlamentu, dok bi Cerarova Stranka modernoga centra (SMC) sa 7,9 posto po svoj prilici bila marginalizirana i ostala u oporbi.
Čini se da se nestabilna situacija u okruženju Slovenije, kao i iznevjerena očekivanja da će se novi ekonomski rast odraziti i na standard građana, odražava i na porast popularnosti radikalne ljevice pa je, u zadnjoj anketi “Dela” u ponedjeljak, na trećem mjestu stranaka koje bi dobile najviše glasova u novom parlamentu došla Udružena ljevica (ZL).
Ona zagovara otvorena vrata za migrante, multikulturalizam te jednu vrstu “demokratskog socijalizma”, što kao cilj ima u svom programu.
Prema anketi, ZL bi dobila 6,8 posto glasova, znatno više nego na zadnjim izborima, te tako postala glavna lijeva stranka, umjesto Socijalnih demokrata (SD), koji sudjeluju u sadašnjoj Cerarovoj vladi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.