U novom Selu u Bugarskoj u utorak je svečano otvorena Međunarodna vojna vježba “Saber Guardian 2017” na kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, objavio je danas MORH.

Međunarodna vojna vježba “Saber Guardian 2017” održava se na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske, a vodeće zemlje u organizaciji vježbe su Zapovjedništvo kopnene vojske SAD-a u Europi i Oružane snage Bugarske.

Na vježbi sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi Oružanih snaga SAD-a u Europi i 22 savezničke i partnerske zemlje. Oružane snage RH će sudjelovati na vježbama “Getica Saber”, “Brave Warrior” i “Black Swan”, s ukupno 258 pripadnika.

Cilj vježbe je demonstriranje spremnosti kolektivne obrane, koja će se provesti kroz klaster vježbi “Tobruq Legacy”, “Peace Sentinel”, “Eagle Sentinel”, “Mascal”, “Dacian Guardian”, “Getica Saber”, “Black Swan”, “Brave Warrior”, “Swift Response” i “Dragon Guardian”.

Svrha vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti u području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unaprjeđenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti između oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Komentiraj