Protiv predsjednika Zajednice poduzetnika HDZ-a i bivšeg splitskog gradskog vijećnika Hrvoja Marušića predsjedništvo stranke pokrenulo je postupak za isključenje zbog objave na Facebooku u kolovozu ove godine, kada je članovima Inicijative mladih javno poručio da su ‘stoka yugokomunistička’ koja bi, da je Hrvatska demokratska država, bila suđena za veleizadju i strijeljana.

‘A vjerojatno i hoće, uskoro’, poručio je tada Marušić. Od njegovog istupa s nakon osude javnosti ogradio i sam HDZ. S dva mjeseca zakašnjenja odluku o Marušićevom isključenju HDZ-ovo predsjedništvo donijelo je jednoglasno, a trebao bi je potvrditi Visoki časni sud stranke. Na objavu ga je isprovocirao zahtjev Inicijative mladih da se Hrvatska javno ispriča svim žrtvama Oluje.

Marušić je u lokalnim okvirima poznat kao bivši viđeniji član HSP-a, potom je sredinom dvijetisućitih bio član i gradski vijećnik poduzetničke Liste Veloga Mista, da bi na koncu ušao u HDZ. Vlasnik je privatne srednje zdravstvene škole i posljednjih godina otvoreno je lobirao kako bi se u sklopu izmjena GUP-a omogućilo da prenamijeni rekreacijsku zonu u četvrti Trstenik i ondje izgradi novu školsku zgradu, ali i poslovne i stambene sadržaje.

U HDZ-u ionako nije u milosti od dolaska Andreja Plenkovića, a sam sebi je pogoršao položaj jer se uoči lokalnih izbora sastajao s viđenijim desničarima poput Luke Podruga, Marka Skeje ili Zlatka Hasanbegovića i javno poručivao da ‘Andri Krstuloviću Opari treba pojačati desno krilo’. Sam sebe neslužbeno je vidio na poziciji dogradonačelnika, no na koncu je očekivano izvisio i nije se našao ni na listi za Gradsko vijeće.

Nakon pokretanja postupka za izbacivanje iz HDZ-a Marušić je nedostupan za komentar. Na Facebooku, gdje je iznimno aktivan i često postavlja statuse koji bi se mogli protumačiti kao tvrdo desničarenje, ostavio je poruku: ‘Biti domoljub znači slijediti pravdu, a ne slijepo slijediti neku stranku’.

Spekulira se da bi se ponovno mogao pridružiti nekoj pravaškoj opciji.

Komentiraj