Izraelski premijer Benjamin Netanyahu povjerio je pravnom stručnjaku zadaću da ispita mogućnost izgona članova obitelji palestinskih počinitelja napada u Pojas Gaze, što je odmah naišlo na kritiku aktivista za ljudska prava koji su ujedno izrazili sumnju u njezinu izvedivost.

Netanyahu koji je već pet mjeseci sučeljen s novim valom nasilja, zatražio je od pravnog savjetnika vlade da “ispita pravnu mogućnost za premještaj u Pojas Gaze članova obitelji terorista koji su pomagali potonjima”, priopćeno je iz premijerova ureda.

“Mislim da će to znatno ograničiti djelovanje terorista protiv Izraela, njegovih građana i stanovnika”, napisao je Netanyahu u pismu savjetniku Avichaiju Mandelblitu objavljenom na mrežnoj stranici dnevnika Haaretz.

Ova inicijativa se javlja u prilikama ponovne izraelsko-palestinske napetosti i jakih pritisaka radikalnih desničara na Netanyahua.

U gotovo svakodnevnim napadima nožem, vatrenim oružjem i automobilom te u sukobima Palestinaca i izraelskih snaga od 1. listopada poginulo je 180 Palestinaca, 28 Izraelaca, Amerikanac, Eritrejac i Sudanac, po podatcima AFP-a.

Većina poginulih Palestinaca su napadači ili osobe za koje se sumnja da su izvele napad.

Izgon rodbine napadača u Pojas Gaze dodatno bi pojačalo izraelsku represiju. Izrael je dosad izgonio u Gazu palestinske zatvorenike koji su izašli iz zatvora u okviru razmjene zatvorenika.

No uspjeh Netanyahuove inicijative nije siguran. Pravni savjetnik od kojeg je premijer zatražio pomoć, prije par dana se usprotivio takvom izgonu koji je, po njegovu mišljenju, nezakoniti s obzirom na izraelske i međunarodne zakone, prenose mediji.

“Svaki oblik kolektivnog kažnjavanja je nezakonit i ovdje se želi kazniti rodbinu a da ona nije ni za što optužena”, rekla je za AFP Sarit Michaeli, glasnogovornica B’Tselema, izraelske nevladine organizacije koja popisuje kršenja ljudskih prava na okupiranom teritoriju. “To bi značilo apsolutno kršenje međunarodnog zakona i Ženevskih konvencija”, istaknula je.

“Premijer je očito izložen snažnom pritisku desnice i političara koji ga optužuju da je premekan”, dodala je Michaeli. Jedan od Netanyahuovih najvećih suparnika u njegovoj stranci, ministar prometa Israel Katz, očitovao se u utorak za takav izgon.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.