Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u Berlinu kako se Hrvatska još uvijek nije suočila sa svojom prošlošću, a  da se to dogodilo onda se bivšem djelatniku Udbe Josipu Perkoviću ne bi sada sudilo u Njemačkoj već u Hrvatskoj.

U raspravi nakon predavanja u zakladi Konrad Adenauer na kraju svog nastupnog posjeta Njemačkoj Kovač je govorio i o slučaju bivšeg djelatnika hrvatske i jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića kojem se u Muenchenu sudi zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

„Nama u Hrvatskoj nije pošlo za rukom suočiti se s našom prošlošću. Da smo imali takav proces danas bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj“, rekao je Kovač.

Istaknuo je i svoj današnji susret s Rolandom Jahnom, šefom Ureda njemačke savezne vlade za upravljanje dokumentacijom bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi te najavio da će i hrvatske institucije biti ubuduće uključene u europski projekt.

„Mi u Hrvatskoj moramo voditi otvoreni dijalog o prošlosti i u njega mora biti uključena i oporba“, rekao je Kovač koji je u Berlinu posjetio i Dokumentacijski centar bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi.

Kovač u zakladi Konrad Adenauer održao predavanje na temu „Hrvatska vanjska politika nakon promjene vlasti“ u kojem je još jednom iznio glavne smjernice hrvatske vanjske politike u predstojećem razdoblju.

On je na početku svog predavanja kritizirao prethodnu vladu zbog neiskorištavanja pozitivnog elana koji je sa sobom donio ulazak u Europsku uniju.

„Ulazak u EU nije iskorišten za mobilizaciju građana i za pomak prema naprijed. Ali to je ujedno i prilika za našu vladu kako bi unijeli novu energiju“, rekao je Kovač.

Kazao je kako se Hrvatska hoće snažnije angažirati u Europskoj uniji.

“Mi želimo ojačati našu ulogu unutar Europske unije i zato sam danas u Berlinu“, rekao je Kovač.

 

  • Hrvatski ministar vanjskih poslova je naglasio kako je druga velika zadaća vanjske politike poboljšanje odnosa sa zemljama u susjedstvu.

 

„U tijeku migracijske krize je došlo do nepotrebnih napetosti prema vladama Slovenije, Mađarske i Srbije. I zato  želimo ojačati našu suradnju sa susjedima ali ne samo ovim nego prema svim susjedima“, rekao je Kovač i najavio zajedničke konzultacije na razini vlade sa Slovenijom i Mađarskom.

„Mi želimo pametno iskoristiti specifični zemljopisni položaj Hrvatske. Hrvatska je kako srednjoeuroska tako i sredozemna zemlja i u pozadini ove činjenice želimo učvrstiti naš položaj u Europi“, rekao je Kovač.

On je zaključio kako je koordinacija zemalja u odnosu prema migracijskoj krizi dobra ali je naglasio kako se u tu koordinaciju mora dublje uključiti i Grčka.

Kako je u svom govoru pred publikom u središnjici zaklade Konrad Adenauer istaknuo ministar Kovač, Hrvatska poseban odnos gaji prema BiH i zato je i prvi službeni posjet u svojstvu ministra bio upravo posjet BiH a prema njegovom mišljenju Hrvati u Bosni i Hercegovini bi mogli postati motor njezine europske integracije.

Kovača je uoči predavanja pozdravio predsjednik zaklade Konrad Adenauer i bivši predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

On se prijepodne susreo s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeirom.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.