09.02.2016., Zagreb - Miro Kovac, ministar vanjskih i europskih poslova. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u petak je Beču u povodu smrti bivšeg dugogodišnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa-Dietricha Genschera izjavio da se radi o čovjeku koji se u najtežim trenutcima za Hrvatsku zauzimao za njezino priznanje i ona mu je zbog toga zahvalna.

“Bio je 18 godina savezni ministar vanjskih poslova u onim najtežim trenutcima  za Hrvatsku, kada se radilo o hrvatskoj opstojnosti. On je zajedno s austrijskim saveznim kancelarom Aloisom Mockom shvatio da Hrvatska ima pravo na samoodređenje i snažno se zalagao s njemačkom saveznom vladom kancelara Helmuta Kohla i austrijskom vladom za priznavanje Hrvatske i mi smo mu za to zahvalni”, kazao je ministar Kovač novinarima nakon susreta s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom.

“Uvijek nam je pomagao, ali pored toga je bio i veliki europski političar koji je uvelike promijenio arhitekturu Njemačke i Europe i mi smo mu kao Hrvati zahvalni za njegovu ulogu”, dodao je ministar.

Ministar Kovač, koji je osobno poznavao Genchera i čiji je rad, kako je istaknuo, “izrazito cijenio”, kazao je da će i u svoje osobno ime izraziti sućut Gencherovoj supruzi Barbari.

Šef hrvatske diplomacije komentirao je i prijedlog Tužiteljstva Haškog suda (ICTY) da se Hrvatska u svojstvu “prijatelja suda” ne uključi u žalbeni dio postupka u predmetu “Prlić i drugi”.

Kazao je da vlada u Zagrebu računa na Žalbeno vijeće i uvjeren je da će presuditi u korist prijedloga “amicus curiae”.

“To je stav Tužiteljstva, a mi računamo na stav Žalbenog vijeća koje će usvojiti da mi budemo prijatelj suda i da pokažemo i dokažemo da nije bilo nikakvog zajedničkog udruženog pothvata”, kazao je Kovač.

Tužiteljstvo je danas objavilo kako smatra da hrvatski podnesak ne bi “pomogao vijeću u donošenju presude”, te zbog toga što trojicu najviših hrvatskih dužnosnika spomenutih u hrvatskom zahtjevu – bivšeg predsjednika Franju Tuđmana, bivšeg ministra obrane Gojka Šuška i bivšeg načelnika glavnog stožera HV-a generala Janka Bobetka – “ICTY nikad nije optužio”.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.