Konzervativci slave predsjednika Donalda Trumpa koji im je u studenome donio izbornu pobjedu, ali ispod površine ovotjedne godišnje konvencije u Washingtonu kriju se napetosti oko toga kako će republikanci vladati.

Na četverodnevnu Konvenciju konzervativne politike akcije (CPAC) svratit će Trump i američki potpredsjednik Mike Pence kako bi zapalili oko 10.000 aktivista.

Poznat kao CPAC, taj se skup odvija u Marylandu, tik uz Washington D.C. u vrijeme kada se republikanci koji vladaju i Bijelom kućom i Kongresom međusobno prepiru oko pitanja kao što su trgovina, porezi i kako razmontirati zdravstveni zakon bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway je obraćajući se okupljenima zahvalila Trumpu što je obnovio desno krilo stranke.

“Svaki pokret na kraju postane malo sklerotičan i prašnjav i mislim da oni (republikanci) trebaju svježe krvi”, rekla je Conway dodajući da se Trump “vratio korjenima i ponovno vas okupio”.

Nakon samo mjesec dana na dužnosti, neki konzervativci Trumpa uspoređuju sa svojom ikonom Ronaldom Reganom. On je na vlast došao 1981. obećavajući manju vladu, slobodnu trgovinu i smanjenje poreza, dajući zamah desnom republikanskom krilu i oblikujući politička stajališta brojnih članova CPAC-a.

Ipak, neki konzervativci, uključujući i članove CPAC-a, nervozno gledaju na Trumpa.

Novi je predsjednik predložio bitno jačanje ovlasti vlade na području migracija, već je otkazao ugovor o slobodnoj trgovini sa susjedima u Aziji i na Pacifiku i oštro kritizirao sličan sporazum s Kanadom i Meksikom.

Najavio je i smanjenje poreza, ali je nejasan njegov stav o republikanskom poreznom paketu o kojem raspravlja Kongres.

O tome hoće li Trump i republikanci pronaći zajednički jezik oko tih pitanja ovisi koliko će biti stvarno učinkoviti u Washingtonu i kako će ih birači ocijeniti za dvije godine u polovici mandata, kada vladajućim strankama redovito opada popularnost.

Neki republikanci razočarani su što Trump nije žešće krenuo u poreznu reformu i povlačenje Obamacarea. Predsjednik još nije javno predstavio nijednu zakonsku inicijativu, za razliku od nekih ranijih predsjednika u prvom mandatu.

Konzervativci su zadovoljni time što je Trump imenovao najkonzervativniju vladu u posljednjih pola stoljeća i za suca Vrhovnog suda predložio Neila Gorsucha koji ima njihov “blagoslov”.

Oduševio ih je i što zajedno s republikanskim kongresnicima radi na rušenju brojnih propisa iz Obamine ere, uključujući onaj koji rudarskim tvrtkama zabranjuje ispuštanje otpada u rijeke i potoke.

Komentiraj