Nakon što je službeno potvrđeno da će zbog izbjegličke krize hrvatska Vlada izmijeniti Zakon o obrani kako bi vojska mogla izaći na granicu i pomoći policiji, Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da će sve biti u svrhu nacionalne sigurnosti i sigurnosti migranata.

“Trebamo sjesti i dogovoriti se, ali čini mi se da kad je riječ o migrantskoj krizi, sve nekako dolazi na ono što sam govorila na samom početku – apsolutno je nužna puna kontrola granice.

To ne znači zatvaranje granice, ne znači nehumano postupanje prema migrantima. Dapače, to samo znači zaštita naše nacionalne sigurnosti, pa i samih migranata koji su često i metom terorizma i terorističkih napada i slično”, rekla je Grabar-Kitarović za HRT, koja u Labinu sudjeluje na obilježavanju 95. obljetnice Labinske republike.

Orešković: Vojska isključivo kao pomoć policiji

Tihomir Orešković danas je na konferenciji za medije s šefom Europskog vijeća Donaldom Tuskom također progovorio o izbjegličkoj krizi i slanju vojske na granicu.

“Ako se treba uključiti vojska, to će biti humanitarno djelovanje i pomoć policiji”, istaknuo je Orešković. Dodao je i kako će se o izmjeni Zakona o obrani razgovarati na sljedećoj sjednici Vlade.

“Podržat ćemo schengenska pravila i pomoći Grčkoj i Makedoniji”, dodao je.

Karamarko: Vojska će pomagati policiji

Podsjetimo, Tomislav Karamarko još je jučer rekao da će se ići u izmjene Zakona o obrani kako bi hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji.

“Da, ići će se u izmjene zakona. Hrvatska vojska može biti u pomoći policiji prilikom čuvanja granica u nekim specifičnim i specijalnim situacijama. Jedna od takvih situacija može biti dolazak većeg broja tih napaćenih ljudi, koji su krenuli iz Sirije i drugih zemalja. Mi moramo čuvati svoju granicu kao što to radi i Slovenija, Mađarska, Austrija itd “, kazao je Karamarko.

Istaknuo je kako žele da granica bude kontrolirana i da se izbjeglice, u onom broju koji je dogovoren sa susjednim zemljama, usmjeravaju prema legalnim prijelazima te na legalan i human način prebace preko naše zemlje u zemlju u koju žele ići.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.