Kineski ministar financija Lou Jiwei je u razgovoru za The Wall Street Journal od nedjelje ocijenio Donalda Trumpa kao iracionalnog pretendenta za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore jer želi uvesti ograničavajuće carinske tarife za kineske proizvode.

Donald Trump je “iracionalan i Sjedinjene Države ne zaslužuju biti vođa svijeta, ukoliko će se provoditi trgovinska politika za koje se zalaže pretendent za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama”, ocijenio je kineski ministar za taj poslovni dnevnik.

Lou Jiwei, koji je bio u Washingtonu na općoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, poznat je po svom izravnom izričaju među kineskim dužnosnicima.

Napadi na slobodnu razmjenu je jedna od glavnih tema Trumpove izborne kampanje. On optužuje Kinu da manipulira svojom valutom i traži određivanje carine do 45 posto na kineski uvoz.

The Wall Street Journal navodi da je kineski ministar financija rekao da bi takva carina bila u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i da u tim uvjetima Sjedinjene Države ne zaslužuju biti čelnik svijeta.

Na pitanje o izbornoj kampanji u SAD-u, kineski dužnosnik je ocijenio da Amerikanci moraju prepoznati da SAD i Kina ovise jedno o drugome i da bi obje zemlje puno izgubile u gospodarskoj konfrontaciji.

Lou Jiwei je prvi visoki kineski dužnosnik koji je komentirao pretendenta za republikanskog kandidata, navodi The Wall Street Journal. U ožujku je kineski premijer Li Keqiang na pitanje o američkoj izbornoj kampanji samo rekao da je “živahna i da privlači puno ljudi”, podsjeća taj list.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.