Kina je priopćila u nedjelju da će dodatno pooštriti pravila vezana za internet uvođenjem veće kontrole tražilica i portala vijesti, što je zadnji korak u naporima predsjednika Xija Jinpinga da zadrži strogi nadzor Komunističke partije nad internetskim sadržajem.

Prioritet Xijeve kampanje za jačanje sigurnosti na internetu je “kibernetički suverenitet” Kine. On je također ponovno potvrdio ulogu vladajuće Komunističke partije u ograničavanju i usmjeravanju internetskih rasprava.

Petogodišnji kulturni razvitak i plan reformi koje su objavili stranka i Državno vijeće, ili vlada, poziva na “usavršavanje” zakona i pravila koja se odnose na internet.

To uključuje sustav kvalifikacija za ljude koji rade za portale vijesti, navodi se u planu kako prenosi novinska agencija Xinhua.

“Poduzeti oštre mjere protiv glasina na internetu, štetnih informacija, lažnih vijesti, lažnih medija i lažnim novinarima”, stoji u planu.

Komentiraj

FOTO:EPA/HOW HWEE YOUNG
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.