[quote_box_center]

  • Prema godišnjem izvješću EEA i Europske komisije, Hrvatska uz Cipar, Grčku, Maltu, Luxembourg i Njemačku spada u zemlje s “odličnom” kvalitetom vode
  • Tri zemlje s najvećim brojem zagađenih mjesta za kupanje su Italija, Španjolska i Francuska

[/quote_box_center]

Kvaliteta kontinentalnih i obalnih voda u Hrvatskoj je među najboljima u Europskoj uniji, piše u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) i Europske komisije o kvaliteti mora, rijeka i jezera za 2014. godinu.

Prema godišnjem izvješću EEA i Europske komisije, Hrvatska uz Cipar, Grčku, Maltu, Luxembourg i Njemačku spada u zemlje s “odličnom” kvalitetom vode, dok se Cipar i Grčka mogu pohvaliti s nekoliko djevičanski čistih lokacija za kupanje.

Ispitana vode za kupanje, uključujući slatku i slanu vodu, odlične je kvalitete.

Italija, Španjolska i Francuska najonečišćenije

Tri zemlje s najvećim brojem zagađenih mjesta za kupanje su Italija (107 lokacija ili 1,9 posto, Španjolska (67 lokacija ili 3,1 posto) i Francuska (105 lokacija ili 3,1 posto), loša kvaliteta vode zabilježena je u Estoniji (5,6 posto), Irskoj (5,1 posto), Nizozemskoj (4,9 posto) i Švedskoj (3,6 posto).

Vode Europske unije i dalje su vrlo kvalitetne

Iako su europske vode čišće za pola posto u odnosu na izvješće iz 2013. godine, stanje prirode je i dalje jedan od najozbiljnijih problema.

Europa obiluje raznovrsnim obalama i plažama, a svako ljeto milijuni Europljana pohrle na godišnje odmore negdje uz mora, rijeke i jezera.

Komentiraj