Portugalska vladajuća koalicija desnog centra pobijedila je na općim izborima u nedjelju s osvojenih između 36,4 i 43 posto glasova, pokazale su izlazne ankete koje oporbenim socijalistima daju između 29,5 i 35 posto glasova, prenose agencije.

Dvije izlazne ankete, Sveučilišta Catolica za televiziju RTP i Intercampusa za TVI, pokazale su da bi vladajuća koalicija premijera Pedra Passosa Coelha (foto) u 230-članom parlamentu mogla osvojiti između 108 i 118 mjesta, što znači da još uvijek ima izgleda ostvariti apsolutnu parlamentarnu većinu.

Portugalci su u nedjelju glasovali nakon četiri godine stroge štednje, kako bi odlučili hoće li mandat ponovno povjeriti vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske stranke (PSD, desni centar) i CDS-a (desnica), koja je jamac proračunske discipline, ili će odabrati umjerenu promjenu kakvu su najavljivali oporbeni socijalisti koje vodi gradonačelnik Lisabona, 54-godišnji Antonio Costa.

Ako se obistini predviđanje da nijedan od dva tabora neće osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, nazire se opasnost političke blokade što bi moglo naštetiti toj članici Europske unije koja je lani izašla iz paketa financijske pomoći.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.