Od početka izbjegličke krize 7479 osoba koristilo se uslugama hrvatskoga zdravstvenog sustava, tako što su im je pružena sva potrebna zdravstvena skrb, izjavila je u četvrtak u Opatovcu načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba-Bujević, dodajući da se uglavnom radilo o lakšim zdravstvenim problemima.

“Odmah na početku krize imali smo jednu reanimaciju koja je uspješno odrađena. Prošlih dana se uglavnom radilo o pružanju pomoći zbog pothlađenosti, posebice djece koja su najranjivija”, rekla je Maja Grba-Bujević dodajući kako dvadeset i četiri sata u Opatovcu neprestano radi 16 članova medicinskog tima.

 

  • Funkcioniramo kao jedna obitelj iako potječemo iz različitih dijelova zdravstvenog sustava, ocijenila je i dodala da u prihvatnom centru trenutačno rade liječnici i medicinske sestre iz vinkovačkoga Doma zdravlja, a idući tjedan na redu su djelatnici Doma zdravlja iz Slavonskoga Broda.

 

Po njezinim riječima, po potrebi, na teren izlaze i djelatnici Hitne medicinske pomoći, posebice kada na granični prijelaz stignu majke s malom djecom.

“Kroz medicinski kontejner u jednoj je noći prošlo čak 40 dojenčadi, a prije nekoliko dana imali smo bebu staru samo deset dana”, rekla je, dodajući kako je u centar stigla znatna donacija analgetika, antidiuretika i antibiotika Svjetske zdravstvene organizacije. Rekla je kako su donacije uvijek dobrodošle, ali ne i pojedinačne donacije građana. Bilo je primjera da su građani donosili vlastite lijekove koje su bili voljni donirati, ali takve lijekove, za koje se ne zna kada su otvarani i u kakvim su uvjetima čuvani, ne možemo primati, poručila je.

Na pitanje novinara koliki je trošak dosadašnje zdravstvene skrbi pružene izbjeglicama, odgovorila je kako to ne zna, ali zna da će svi oni koji rade u zdavstvenom sustavu u Opatovcu u skladu s odlukom ministra zdravlja dobiti odgovarajuću naknadu za rad na terenu.

Komentiraj

FOTO:EPA/KAY NIETFELD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.