Iran je u nedjelju dopustio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pristup vojnom kompleksu Parchin gdje agencija istražuje navodne pokušaje izrade nuklearnog oružja, objavila je IAES.

Glavni direktor te agencije UN-a Yukiya Amano (na slici s predsjednikom Irana Hassanom Rowhanijem) i njegov zamjenik posjetili su taj kompleks, kazala je IAEA u priopćenju.

Inspekcija Parchina je ključna u istrazi oružja, jer IAEA sumnja da su se tamo provodila testiranja koja se mogu koristiti u nuklearnom programu.

Suradnja Irana s IAEA-om ključna je obveza koju Iran mora ispuniti u skladu s nedavnim sporazumom sa šest velikim sila.

Amano je u nedjelju posjetio Teheran kako bi dobio “pojašnjenja” o iranskom nuklearnom programu i objasnio svoje stajalište iranskim zastupnicima.

IAEA od rujna traži od Irana da razjasni “nejasnoće” u pogledu svojih prošlih nuklearnih aktivnosti, prije nego mu se ukinu međunarodne sankcije uvedene 2006.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.