Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je u utorak Ukrajini da će joj pomoći da se obrani od proruskih separatista, ali je razočarao one u Kijevu koji od Zapada očekuju pomoć u naoružanju, što bi moglo ugroziti krhki prekid vatre.

U raskošnoj pozlaćenoj dvorani u predsjedničkoj palači, Stoltenberg je ukrajinskom Vijeću za nacionalnu sigurnost poručio da nema bližeg partnera od NATO-a.

Potpisao je također sporazume o modernizaciji ukrajinskih oružanih snaga.

“NATO ne daje niti isporučuje oružje”, rekao je Stoltenberg u razgovoru za Reuters prije sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i sigurnosnim čelnicima, istaknuvši simboličnu prirodu svojeg prvog posjeta Ukrajini u svojstvu glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza, 18 mjeseci nakon što je Rusija anektirala Krim.

“Glavni fokus sada je na provedbi sporazuma iz Minska”, rekao je, dodajući da je ponedjeljak bio prvi dan od potpisivanja mirovnog sporazuma u veljači u kojem nije zabilježeno kršenje prekida vatre.

Smanjenje nasilja na istoku Ukrajine prilika je za novi zamah diplomacije, rekao je.

Plan Ukrajine da u Stoltenbergovoj nazočnosti usvoji novu vojnu doktrinu, dokument u kojem se Rusiju identificira kao jedinog agresora na Ukrajinu, otkazan je kako se glavnom tajniku ne bi stvarale neugodnosti.

No Porošenko i drugi ukrajinski dužnosnici, premda prihvaćaju da Ukrajina ne može očekivati izravnu vojnu pomoć jer nije članica NATO-a, opisali su svoju zemlju kao štit pred ruskom agresijom koja bi jednoga dana mogla zaprijetiti drugim dijelovima europskog kontinenta.

“De jure mi nismo saveznici, ali de facto mi smo mnogo više od partnera. Ukrajina je najistočnija baza euroatlantskog područja”, rekao je Porošenko.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk bio je i izravniji, kazavši da se zemlja mora braniti od Rusije, koja niječe da naoružava ukrajinske pobunjenike.

“Neophodni su nam obrambeni kapaciteti jer smo suočeni s nuklearnom silom, koja je potrošila desetke milijarda dolara na modernizaciju svoje vojske”, rekao je.

Stoltenberg je kazao kako Ukrajinu smatra najsloženijom od mnogih europskih kriza i istaknuo da podržava mirovni sporazum iz Minska u 11 koraka koji treba biti proveden do kraja godine.

Glavnom ulogom NATO-a smatra pomoć u obnovi ukrajinske vojske nakon višegodišnjeg zanemarivanja.

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odustao je 2010. od ideje da se pridruži NATO-u kako bi umirio Moskvu. Sadašnje prozapadno vodstvo zemlje smatra članstvo u NATO-u jedinim načinom za zaštitu svojeg teritorija. NATO, međutim, ne želi provocirati Moskvu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.