Internet Movie Database, popularni IMDb, koji je mnogima važan izvor za filmske informacije i glavna smjernica u izboru sadržaja koji će pogledati u kinu ili na televiziji, ovoga listopada slavi 25. godišnjicu osnutka.

IMDb mjesečno mjesečno bilježi više od 250 milijuna posjeta, a putem njegova pretražnika može se pronaći više od 185 milijuna podataka iz svijeta filma, televizije i estrade, od samih početaka kinematografije i TV programa.

Podaci se ažuriraju na svakodnevnoj bazi, u čemu sudjeluju registrirani korisnici, stavljajući osnovne informacije, fotografije, sažetke filmova i ostalog sadržaja. Riječ je o sustavu koji je u prošlosti imao i pogrešaka te zlouporabe, no sve unose IMDb provjerava i po potrebi ispravlja.

Uloga korisnika najvidljivija je i u prosječnim ocjenama pojedinih uradaka, od jedan do deset, koje su nerijetko orijentir za kvalitetu ljubiteljima filmova, a za druge tek pokazatelj prevladavajućeg ukusa publike.

  • U bazi IMDb-a sada je oko 3,4 milijuna filmskih i televizijskih naslova, te više od šest milijuna imena raznih glumačkih i tehničkih ekipa filmova, među kojima se mogu pronaći i brojni predstavnici hrvatske kinematografije svih žanrova.

Impresivna statistika počela je 1990. godine, u doba prije world wibe weba, kao filmofilski projekt i svojevrsna osobna datoteka koja je do kraja 1990. već imala skoro deset tisuća podataka.

Začetnik danas jedne od najprepoznatljivijih internetskih stranica je Col Needham, britanski informatičar koji je uz računala bio podjednako zaljubljen u filmsku umjetnost. IMDb je osnovao 17. listopada kao dio newsgrupe rec.arts.movies na Usenetu, gdje je prikupljao podatke u bazu koju se moglo pretraživati. S vremenom IMDb sve više raste, a 1998. ga kupuje Amazon, koji tim sporazumom dobiva prostor za prodaju DVD-ova i video kazeta.

Uz podatke o filmovima i glumcima, IMDb, objavljuje, među ostalim, trailere, kritike, recenzije, osobne preporuke, foto galerije, estradne vijesti, citate, triviu, podatke o prodaji karata. Svi ti podaci korisnicima su dostupni i putem mobilne aplikacije koja je do danas preuzeta više od 115 puta. Njihovu Facebook stranicu i Twitter prati više od sedam milijuna ljudi.

Jedna od najpopularnijih usluga koje IMDb pruža je forum, a 2002. je pokrenuo i uslugu IMDbPro, namijenjenu filmskim stručnjacima.

U sklopu proslave svoje 25. godišnjice, IMDb je objavio posebnu sekciju u kojoj donosi ljestvice najboljih filmova, televizijskih emisija, glumaca u posljednjih četvrt stoljeća, među kojima je i popis najpregledavanijih glumaca – na prvih pet mjesta su Johnny Depp, Brad Pitt, Angelina Jolie, Natalie Portman i Pamela Anderson.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.