Iran je čini se od svibnja proširio dio vojnog kompleksa Parchin, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u sklopu istrage o mogućim vojnim dimenzijama prošlih iranskih nuklearnih aktivnosti.

Rješenje tog pitanja, koje uključuje zahtjev da se IAEA-i odobri novi pristup toj lokaciji, simbolički je važno i moglo bi biti presudno za sporazum koji su 14. srpnja s Iranom sklopile svjetske sile.

Povjerljivo izvješće, koje je Reuters dobio na uvid, kaže: “Od (našeg) prethodnog izvješća (u svibnju), u jednom dijelu kompleksa Parchin, agencija je primijetila, na satelitskim snimkama, vozila, opremu i vjerojatne građevinski materijal. Uz to, čini se da je jedna zgrada malo nadograđena.”

Promjene su primijećene prošli mjesec, rekao je jedan diplomat upoznat s tim slučajem.

IAEA ističe da bi bilo kakve aktivnosti Irana u Parchinu od zadnjeg posjeta UN-ovih inspektora 2005. mogle otežati provjeru zapadnih obavještajnih informacija koje upućuju da je Teheran ondje izveo testove bitne za detonaciju nuklearne bombe prije više od deset godina. Iran te optužbe odbacuje kao “fabricirane”.

Iran mora IAEA-i dati dovoljno informacija o svojim prošlim nuklearnim aktivnostima kako bi UN-ova agencija mogla pripremiti izvješće o tom pitanju do kraja godine. “Značajnu” količinu informacija Teheran je predao 15. kolovoza. IAEA ih trenutačno provjerava.

“Ne možemo znati niti nagađati što je u (nadograđenoj) zgradi (…) To ćemo tehnički razjasniti tijekom godine”, rekao je visoki diplomat.

U izvješću se navodi da nadograđena zgrada nije ona u kojoj su se, kako sumnjaju neke države, provodili kontroverzni eksperimenti.

“Smiješno je da IAEA tvrdi da je jedna zgrada malo nadograđena (…) Iran ne treba tražiti dopuštenje IAEA-e za građevinske radove u svojim kompleksima”, rekao je Reza Najafi, iranski izaslanik pri agenciji, prenijela je ISNA.

Komentiraj