Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da se njegova zemlja više neće protiviti uvođenju kvota za migrante među članicama Europske unije te da je spremna prihvatiti oko 2000 izbjeglica.

“Više se nećemo protiviti obvezujućim kvotama i mislim da za Sloveniju ne bi smio biti problem primiti oko 2.000 izbjeglica”, kazao je Erjavec u Bruxellesu pri dolasku na neformalni sastanak šefova diplomacija EU-a, na čijem je dnevnom redu i aktualna europska kriza s izbjeglicama i migrantima s Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Slovenija bi trebala primiti nešto više od dvije tisuće izbjeglica, o čemu će službeno Europska komisija odlučiti idućeg tjedna.

Riječ je o preraspoređivanju 160.000 izbjeglica koji se sada nalaze u Madžarskoj, Italiji i Grčkoj, kako bi se te zemlje rasteretile.

Slovenija je za to da se teret izbjeglica ravnomjerno raspodjeli i nećemo se protiviti uvođenju kvota iako o tome još formalno mora donijeti odluku naša vlada, kazao je Erjavec novinarima, dodavši da mu je žao što neke europske države ne prihvaćaju spremnost na solidarno podnošenje tereta i troškova u prihvatu migranata.

Po riječima slovenskog ministra vanjskih poslova, stvari s migrantima u Madžarskoj i Grčkoj se zaoštravaju i riječ je o humanitarnoj krizi koja zahtijeva solidarnost ostalih članica.

“Trebamo cjelovit pristup migrantskoj problematici i moramo naći zajednička rješenja”, upozorio je Erjavec.

Slovenija ima oko dva milijuna stanovnika i relativno visok BDP po stanovniku, ali i stopu nezaposlenosti od 12,5 posto pa se do sada opirala uvođenju obvezujućih kvota za prihvat izbjeglica, tim prije što odobrava vrlo malo zahtjeva za azil, ali je s vremenom zauzela konstruktivnije stajalište prema aktualnom europskom problemu.

Jučer je priopćeno da u Sloveniji u slučaju krajnje potrebe postoje kapaciteti za smještaj oko pet tisuća izbjeglica ako bi se pojavili na granici Slovenije, a mogli bi biti smješteni i više desetaka sela na području Kočevja, gdje je do kraja II. svjetskog rata živjela njemačka manjina, tzv. Kočevarji (Gotsche).

Slovenski premijer Miro Cerar još je u proljeće ove godine, kad se počelo govoriti o kvotama za prihvat azilanata, govorio da Slovenija neće pristati na obvezujuće, nego samo na dobrovoljne kvote i da bi mogla primiti samo tridesetak azilanata.

 

Komentiraj