Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je da se zrakoplov EgyptAira na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade srušio u Sredozemlje.

“Nažalost, podaci koje imamo potvrđuju da se zrakoplov srušio”, rekao je Hollande. “Nijedna hipoteza se ne može isključiti. Ali se isto tako nijedna ne može staviti u prvi plan”, rekao je francuski predsjednik.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos rekao je da je Airbus A320 egipatske tvrte imao nekoliko naglih zaokreta prije nestanka s radara.

Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom.

“U tijeku je potraga u području u kojem je letjelica nestala”, kazao je glasnogovornik egipatske vojske.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru.

Grčke vlasti istražuju izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je rekao da je vidio “plamen na nebu” oko 130 nautičkih milja od Karpatosa.

“Dosad nismo pronašli apsolutno ništa”, rekao je Reutersu časnik grčke obalne straže.

Airbus je ranije potvrdio da je A320 u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora.

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.

Zasad nema nikakvih službenih sugestija o tome je li nestanak letjelice povezan s tehničkim kvarom ili s nekom sabotažom.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.

Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki zračni prostor, ali nisu to učinili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od otoka Karpatosa. Zrakoplov je potom nestao s radara. Na opetovane pozive grčke kontrole leta nitko nije odgovorio.

Kapetan zrakoplova je bio Mohamed Said Ali Šakir s više od 6000 sati leta, od čega 2000 na Airbusu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi dogovorili su u telefonskom razgovoru blisku suradnju u istrazi.

Obiteljima putnika koji su u zračnoj luci u Kairu čekali dolazak zrakoplova pružena je psihološka pomoć. “Ne znamo ništa. Nitko nam ništa ne govori”, rekao je jedan od muškaraca koji na aerodromu čeka inormacije o nestalom Airbusu.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.