Povijesni susret pape Franje i ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila prošlog tjedna “potaknuo je nadu” u narodima svijeta, ocijenio je u ponedjeljak bivši kubanski predsjednik Fidel Castro u pismu koje je objavio državni tisak.

“Neobična važnost susreta pape Franje i Njegove Svetosti Krila u Havani leži u činjenici da je potaknuo nadu u narodima svijeta”, napisao je povijesni vođa kubanske revolucije kojemu je 89 godina.

Kuba je u petak bila neutralni teren na kojemu se održao prvi susret dvojice poglavara dviju najvećih kršćanskih Crkava u gotovo tisuću godina.

“Mir je bio lijep san čovječanstva i težnja naroda u svakom trenutku povijesti. Tisuće komada nuklearnog oružja vise nad glavama ljudi. Spriječiti najokrutniji rat bio je nesumnjivo glavni cilj napora poglavara” dviju Crkava, dodao je bivši predsjednik države koji je 2006. prepustio vlast mlađem bratu Raulu (84).

Fidel Castro je primio patrijarha Kirila u subotu navečer u svojoj rezidenciji u Havani, gdje su “razgovarali o temama kao što su siromaštvo, borba protiv diskriminacije, očuvanje mira i opstanak čovjeka”, prenosi tamošnji tisak.

Bivši predsjednik koji se povukao s vlasti iz zdravstvenih razloga, nije se oglasio u javnosti od 10. prosinca, kada je poslao pismo svom savezniku, venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

Komentiraj