Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan započinje u utorak dvodnevni službeni posjet Srbiji predvodeći državno izaslanstvo u kojem je i 180 gospodarstvenika.

Erdogan je u ponedjeljak kasno navečer doputovao u Beograd gdje su ga u zračnoj luci dočekali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predstavnici vlade, a službeni doček turskom šefu države bit će priređen danas u 11 sati ispred Palate Srbija.

Uoči dolaska u Beograd, Erdogan je u srbijanskom tisku ocijenio da dvije zemlje imaju o mnogo čemu različite poglede, ali na to nitko ne gleda kao na prepreke u suradnji.

On je u autorskom tekstu za današnju Politiku Tursku i Srbiju označio kao “najvažnije zemlje na Balkanu”, ocijenivši kako je “Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu”.

“Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njezini individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i suradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumijemo jedni druge”, istaknuo je Erdogan za Politiku.

U Srbiji se očekuje da će posjet turskog izaslanstva imati značajne ekonomske efekte, a najavljeno je i potpisivanje brojnih sporazuma, među kojima i Sporazum o slobodnoj trgovini dviju država, te potpisivanje ugovora o nekoliko značajnih turskih ulaganja u u Srbiju.

Turska poduzeća uložila su dosad više od 110 milijuna dolara u Srbiju i u posljednjih nekoliko godina otvorila više tvornica.

Dvojica predsjednika sudjelovat će u radu Poslovnog foruma Srbija-Turska, a Erdogan će u srijedu posjetiti Novi Pazar i Sandžak, teritorij većinski naseljen Bošnjacima, za koji drži da je “most između dviju država”.

Komentiraj