U unakrsnoj pucnjavi indijske i pakistanske vojske u petak je poginulo najmanje deset i ranjeno pedesetak ljudi na granici tih dviju suparničkih nuklearnih sila, rekli su dužnosnici.

Šestero pakistanskih civila je izgubilo život blizu Sialkota, u Pandžabu, a četiri stanovnika indijskog sela poginula su u dijelu Kašmira pod indijskom upravom, rekli su dužnosnici dviju zemalja.

 

  • Po običaju, dvije zemlje se međusobno optužuju za početak sukoba koji je još trajao u petak ujutro, rekao je pakistanski vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

 

 

Kako se navodi u priopćenju pakistanske vojske, 46 ljudi, među kojima 22 žene, ranjeno je na pakistanskoj strani granice u indijskoj pucnjavi tijekom noći. Indijske vlasti su prvo bile izvijestile da je poginulo troje, a ranjeno osam civila na njihovoj strani, ali su poslije objavile da je jedan ranjenik podlegao ozljedama pa je broj poginulih porastao na četiri.

Po običaju, dvije zemlje se međusobno optužuju za početak sukoba koji je još trajao u petak ujutro, rekao je pakistanski vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Indija i Pakistan, nastali u krvavoj podjeli britanskog Indijskog Carstva u kolovozu 1947., već su triput ratovali u povijesti, od čega dvaput radi nadzora nad strateški važnim himalajskim područjem Kašmira.

Dvije zemlje su 2003. potpisale primirje, koje je još na snazi, ali se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Pakistan traži indijski dio Kašmira, pozivajući se na činjenicu da su muslimani ondje u većini, i održava veze s čelnicima tog područja, što ljuti Indiju, koja to smatra upletanjem u svoje unutarnje stvari.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.