Predsjednik Vijeća ministara financija eurozone, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem, nazvao je neistinitom izjavu grčkoga ministra financija Janisa Varufakisa prema kojoj Grčka nije daleko od postizanja sporazuma sa svojim vjerovnicima ocijenivši da bez obzira na referendum Grčku čeka teška budućnost.

Dijsselbloem, koji istodobno obnaša i dužnost nizozemskog ministra financija, kazao je da je Grčka suočena s vrlo teškom budućnošću bez obzira na ishod referenduma koji će se održati u nedjelju te da su teške fiskalne mjere neizbježne.

“Bilo koji političar koji kaže da one neće biti potrebne u slučaju da građani glasaju ‘ne’ na referendumu, od njih radi budale”, rekao je Dijsselbloem u petak nakon sastanka s članovima nizozemskog kabineta. Smatra i da je grčka vlada izabrala vrlo rizičan smjer, a Reuters piše da europski vjerovnici nisu iznosili nove ponude Grčkoj.

  • Bez obzira na referendum Grčku čeka teška budućnost.
  • Ranije je Njemačka isključila restrukturiranje grčkog duga.

Ranije je Njemačka isključila restrukturiranje grčkog duga, unatoč tome što je Međunarodni monetarni fond pozvao na pomoć Grčkoj i upozorio da Grčka treba dodatnih 50 milijardi eura do kraja 2018. godine.

Izvješće MMF-a o grčkim financijskim potrebama “nipošto ne znači da je potreban rez u dugovima”, izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija Martin Jaeger.

Grčka je vlada, dodao je Jaeger, znatno pogoršala stanje u zemlji nakon što je izabrana u siječnju.

Jaeger je upozorio da ne bi trebalo prebrzo očekivati paket pomoći za Grčku, dodavši da to “nije jednostavna procedura”.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.