Glasovanje Crne Gore i Makedonije u Izvršnom vijeću UNESCO-a da se Kosovo predloži za članicu te organizacije odrazit će se na odnose Beograda s Podgoricom i Skopljem, poručio je u petak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

“Ostat će mrlja na našim odnosima. Pošto Crna Gora i Makedonija ne gledaju na nas kao na prioritet, neće to biti ni oni nama”, rekao je danas Dačić odgovarajući na pitanja studenta Falulteta političkih znanosti tijekom tribine “Položaj Srbije u međunarodnim odnosima”.

Po Dačićevoj ocjeni, pitanje članstva Kosova u UNESCO-u nije isto što i pitanje članstva u Međunarodnom olimpijskom odboru jer “jedno je guranje lopte, a drugo su Dečani (srpski srednjovjekovni manastir na Kosovu)”.

  • Srbijanski šef diplomacije zapitao se kako je moguće da susjedne zemlje ne rade razliku između onoga što je važno za Srbiju i nekih poteza kojima su, kako je ocijenio, htjeli poslati poruku Zapadu.

“Imat će i oni neki zahtjev u međunarodnim organizacijama koji mi nećemo podržati”, poručio je Dačić.

On je, među ostalim, naglasio kako Srbija mora prihvatiti činjenicu da je mala zemlja i biti svjesna svog položaja u svijetu, ali da “mora ojačati svoju vanjsku politiku i međunarodni položaj”.

“Srbija se mora kretati k svom cilju – Europskoj uniji, oslobođena iluzija i mitova o svojoj veličini, ali mora znati i šta je njezin državni interes”, rekao je Dačić na tribini Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, istodobno odajući priznanje diplomaciji nekadašnje Jugoslavije.

On je rekao kako ne pati za Titom i bivšom Jugoslavijom već žali što Srbija ”nema takvu vanjsku politiku” zahvaljujući kojoj je nekadašnja država bila poštovana.

Komentiraj

FOTO:HINA/ TANJUG / RADE PRELIC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.